Головна Новини Суспільство події Якщо завтра війна: експерти оцінили ймовірність повномасштабного вторгнення РФ в Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Якщо завтра війна: експерти оцінили ймовірність повномасштабного вторгнення РФ в Україну

Нарощування російських військ біля кордону з Україною та повідомлення про можливе вторгнення РФ дали привід для серйозного занепокоєння

25 листопада 2021, 15:25 comments1219
Поділіться публікацією:

Російські ігри м'язами біля українських кордонів продовжують непокоїти не лише саму Україну, а й світову спільноту. Держсекретар США Ентоні Блінкен та генсекретар НАТО Єнс Столтенберг обговорили ситуацію з концентрацією російських військ біля кордонів України. Канада розглядає можливість посилення своєї військової місії в Україні на тлі скупчення вояків РФ поблизу українських кордонів. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" можливість повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Якщо завтра війна: експерти оцінили ймовірність повномасштабного вторгнення РФ в Україну

Війна на Донбасі. Фото з відкритих джерел

РФ може піти на відкрите вторгнення, якщо українська сторона розпочне масштабні воєнні дії на території ОРДЛО

Експерт з питань сектору оборони та безпеки, полковник СБУ у відставці Олег Старіков вважає відкрите російське вторгнення малоймовірним – за винятком того випадку, про який уже попередила РФ.

"Устами низки офіційних осіб наголошувалося, що РФ може піти на відкрите вторгнення, якщо українська сторона розпочне масштабні військові дії на території ОРДЛО – з подальшим поступом. Військову операцію взяття під свій контроль т.зв. "ДНР" та "ЛНР". У Росії попередили, що якщо це станеться, то Москва надасть повну, всебічну допомогу "донбаським республікам" – з усіма наслідками, що випливають", – зазначає Олег Старіков.

На його думку, зараз так багато пишуть про ескалацію на українсько-російському кордоні, бо йде війна в інформаційній сфері, в інформаційній площині. Насамперед, між РФ і колективним Заходом (особливо – США). І кожна зі сторін щось показує, міряється м'язами, брязкає зброєю та литаврами.

"Заяви політиків навколо цієї теми особливої ваги не мають. Вони звикли брехати. На відміну від військових. Тому я дуже чекав, коли проведуть переговори саме військові – США та РФ. І ось кілька днів тому з'явилася інформація, що голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі мав телефонну розмову з начальником Генштабу РФ генералом Валерієм Герасимовим щодо "низки питань безпеки". І це добрий знак", – вважає експерт.

Він також наголошує, що в сучасному світі новітні технології фактично виключать раптовість нападу.

"Розмови ж про те, що "Росія нападе, якщо Україна вступить до НАТО" – це ні про що розмови. Зрозуміло, що вступу України до Північноатлантичного Альянсу росіяни всіляко протидіятимуть. Але не військовими складовими, а гібридними: інформаційними, технологічними, економічними тощо. А відкрита війна зараз РФ не вигідна. До того ж, росіяни впевнені, що в НАТО, де ухвалюють рішення консенсусом, і де зараз 30 держав, є низка країн, які будуть категорично проти вступу України до Альянсу. Це як мінімум Німеччина, Франція, Угорщина, Болгарія, Іспанія, Італія. Тож як перші "червоні лінії" (звільнення Донбасу силою, від чого відхрещуються всі високопоставлені українські політики та чиновники, включаючи президента та главу МЗС), так і другі (вступ України до НАТО) українська сторона в найближчому майбутньому не переступить. Відповідно, відкритої російської агресії не буде", – резюмує Олег Старіков.

Розрахунок Путіна – на ослаблення України та української влади зсередини

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, один із учасників політичної підгрупи переговорників у Мінську Сергій Гармаш не вірить, що наступ може відбутися найближчими місяцями. На його думку, самій РФ зараз це не потрібно.

"Швидше їй вигідно демонструвати свої військові м'язи (що він і робить) перед ймовірним самітом Байдена з Путіним, який планується наприкінці грудня – початок січня. Я бачу вигоду для РФ демонструвати свої військові м'язи на тлі постачання Штатами зброї в Україну. На тлі невигідних для Росії заяв ЄС та представників нормандської четвірки в особі України, Німеччини, Франції, що РФ є стороною конфлікту на Донбасі", – пояснює Сергій Гармаш.

Він вважає, що ми бачимо елементи військового шантажу, подібні до тих, що бачили у квітні цього року. Тоді це спрацювало: Путіну у квітні зателефонував Байден, який раніше назвав його вбивцею. Потім, у червні, відбувся американо-російський саміт у Женеві.

"Путін може використовувати той самий трюк для вирішення своїх геополітичних завдань насамперед у діалозі зі США, – зазначає експерт. – Також є такий важливий фактор, як "Північний потік-2", який так і не запущений. І поки не буде вирішено питання з ним (чи позитивно, чи негативно), навряд чи Путін загострюватиме ситуацію, обрубуючи можливість запуску цього проекту".

При цьому Сергій Гармаш абсолютно впевнений, що Путін намагатиметься до 2024 року (рік чергових президентських виборів у РФ) здійснити спроби військової операції проти України.

"Ознаки підготовки до цього є очевидними. Але мені здається, що саме зараз не той момент, коли він задіє цей план, – міркує експерт. – Нині розрахунок Путіна – на ослаблення України та української влади зсередини. Насамперед – за допомогою енергетичної кризи, яку РФ створює штучно (припинення постачання вугілля з РФ, транзиту казахстанського вугілля через Росію, періодичне припинення імпорту білоруської електроенергії, газові проблеми – скорочення транзиту). Путін намагається через створення економічних проблем в Україні, спричинити соціальне невдоволення. І якщо ми матимемо серйозні внутрішні дестабілізаційні процеси, російське керівництво може розглянути питання про вторгнення. Для РФ найбільш вигідна ситуація, коли українська влада не матиме популярності, не матиме підтримки населення. Зараз будь-яке вторгнення лише згуртує людей навколо нинішньої владної команди, в чому Росія не зацікавлена".

Тож розрахунок найближчим часом робитиметься саме на внутрішню дестабілізацію України – економічну, політичну. А військовий чинник може включитись, якщо план з дестабілізації спрацює, упевнений Сергій Гармаш.

Читайте також на порталі "Коментарі – експерти розповіли, у якому разі Росія може залишити Донбас та Крим.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини