Головна Новини Суспільство події Якщо Верховний суд дозволить банкрутство “Укрінкому”, держава програє остаточно, - журналіст
commentss НОВИНИ Всі новини

Якщо Верховний суд дозволить банкрутство “Укрінкому”, держава програє остаточно, - журналіст

Через банкрутство “Укрінкому” шанси на повернення державі 2 млрд грн будуть вкрай примарними, вважає екс-головний редактор "Економічної правди" Сергій Лямець

4 жовтня 2023, 12:45
Поділіться публікацією:

5 жовтня у Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду відбудеться важливе засідання щодо банкрутства "Укрінбанку". Веде справу головуючий суддя Костянтин Огородніков. Команда суддів за його головування має вирішити, чи дозволити зробити компанію "Укрінком" банкрутом. Від цього рішення залежить, чи побачать свої гроші держава та ошукані вкладники "Укрінбанку", загалом на 3 млрд грн. Як інформує портал "Коментарі", про це пише журналіст, відомий блогер та екс-головний редактор "Економічної правди" Сергій Лямець. 

Якщо Верховний суд дозволить банкрутство “Укрінкому”, держава програє остаточно, - журналіст

Суд по Укрінкому

“Немає компанії — немає відповідальності, знають рейдери. Від початку існування новітньої України, зокрема, саме через банкрутство на державу перекладалися мільярдні борги. Таке може статися і цього разу. Пару тижнів тому я писав, що колишні власники "Укрінбанку" винні державі мільярди. Але вони вирішили не віддавати жодної копійки. Для цього вони розпочали банкрутство фінансової компанії "Укрінком", яку вони останні сім років називали правонаступницею "Укрінбанку". Зараз у цій історії вирішальний момент”, — пише Лямець.

Він нагадав, що після двох рішень Верховного Суду (у грудні 2019 та липні 2023) Фонд гарантування вкладів почав знов "доганяти" колишніх власників в судах. Зокрема, Верховний Суд двічі підтвердив, що фінансова компанія "Укрінком" не може бути правонаступницею "Укрінбанку", бо в принципі немає такого поняття, як правонаступництво банків. Велика Палата Верховного суду визнала, що єдиною уповноваженою особою, яка має право приймати рішення від імені “Укрінбанку”, є Фонд гарантування вкладів. 

“Врешті решт, вони (“ПАТ “Укрінком” — ред.) вирішили влаштувати банкрутство — за усією логікою, штучне. Наразі в судах компанія Клименка вимагає ліквідувати її, аби остаточно не платити по боргах нікому: ні державі, ні даруй Б-же, вкладникам. Цікаво, що керівники "Укрінкому" багато років до цього заявляли, що фінкомпанія "Укрінком" є правонаступником банку і здатна виконувати свої зобов’язання перед вкладниками. Але тепер "чомусь" компанія йде в банкрутство. Цікаво, чому?”, — зазначає журналіст. 

Він також робить висновок, що якщо Касаційний господарський суд Верховного Суду дозволить цьому статися, надії на компенсацію 2 млрд грн для держави залишаться вкрай примарними. А держава програє остаточно. 

“Суди можуть тривати ще років 5-7, бо усі судові справі, які слухаються на теперішній час або виникнуть в майбутньому, повинні будуть розглядатися в рамках справи про банкрутство “Укрінкому”. І, важлива деталь, саме…Господарським судом Луганської області. Який сьогодні особливо допомагає колишнім банкірам…На чиєму боці виявиться суддівська гілка влади? На боці держави чи колишніх власників, які роками уникають повернення грошей вкладникам? Чи проявить Верховний Суд державницьку позицію втретє і остаточно?”, — резюмує блогер. 

На його думку, у цій історії є дивна річ, адже колишнім власникам “Укрінбанку” останні роки неймовірно щастило. 

“Дивіться самі: Ігор Коломойський вже має три підозри…А ось у колишніх власників "Укрінбанку" поки все "кучеряво". Вони увели колишній "Укрінбанк" з-під носа держави на очах у всієї країни, але продовжують видавати себе за "чесних банкірів", — додає Лямець. 

Як повідомляв раніше Фонд гарантування вкладів, Фонд поновив судові позови проти "Укрінкому" після рішення Верховного Суду 19 липня 2023 року. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини