Головна Новини Суспільство події Якість повітря у світі: лише кілька країн відповідають стандартам ВООЗ
commentss НОВИНИ Всі новини

Якість повітря у світі: лише кілька країн відповідають стандартам ВООЗ

Україна посідає 107-е місце у світовому рейтингу

19 березня 2024, 15:34
Поділіться публікацією:

У світі спостерігається значне погіршення якості повітря, що викликано відновленням економічної активності та негативним впливом диму від лісових пожеж. Згідно з останнім звітом швейцарської організації IQAir, лише в сімох з 134 країн і регіонів рівень якості повітря відповідає міжнародним стандартам.

Якість повітря у світі: лише кілька країн відповідають стандартам ВООЗ

Чи відповідає нормам якості повітря в Україні?

Згідно з Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ), важливим показником забруднення повітря є рівень частинок PM2.5. Ці дрібні частинки, які викидаються автотранспортом, промисловістю та іншими джерелами, можуть при вдиханні спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям, аж до летальних випадків.

За даними IQAir, країни з найчистішим повітрям включають Австралію, Естонію, Фінляндію, Гренаду, Ісландію, Маврикій та Нову Зеландію. Водночас країни з найвищим рівнем забруднення повітря – Бангладеш, Пакистан, Індія, Таджикистан та Буркіна-Фасо – демонструють рівні PM2.5, що значно перевищують норми ВООЗ.

Україна займає 107-е місце у світовому рейтингу, з середнім рівнем забруднення повітря у 2023 році 8,6 мікрограма на кубічний метр, що майже вдвічі перевищує дозволений стандарт. Попри те, що цей показник є нижчим, ніж до повномасштабного вторгнення, коли в 2020 році він складав 19,2 мікрограма на кубічний метр, по всій країні спостерігається перевищення норми в 1-2 рази.

Наука досить чітко говорить про вплив забруднення повітря, але ми настільки звикли до фонового рівня забруднення, який занадто високий, щоб бути здоровим. Ми вносимо корективи недостатньо швидко”, – сказала виконавча директорка IQAir у Північній Америці Глорі Долфін Хаммес.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини