Головна Новини Суспільство події Якісна інфраструктура аеропортів забезпечить розширення присутності закордонних авіакомпаній, – авіаексперт Кирило Новіков
commentss НОВИНИ Всі новини

Якісна інфраструктура аеропортів забезпечить розширення присутності закордонних авіакомпаній, – авіаексперт Кирило Новіков

Україна має всі шанси досить успішно інтегруватися до європейського авіаційного простору

16 листопада 2021, 09:45
Поділіться публікацією:

Коментуючи в інтерв'ю "Українським Новинам" необхідність запровадження європейських нормативних документів у сфері регулювання діяльності аеропортів, авіаційний експерт Кирило Новіков зазначив, що Україна поступово та досить успішно інтегрується до європейського авіаційного простору протягом останніх 20 років. Але існує ціла низка таких документів та регламентів, які Україна зобов'язана ухвалити в рамках гармонізації власного законодавства із законодавством Євросоюзу. Про це повідомляє видання "Коментарі".

Якісна інфраструктура аеропортів забезпечить розширення присутності закордонних авіакомпаній, – авіаексперт Кирило Новіков

Аеропорт "Бориспіль"

Експерт зазначив, зокрема, йдеться про Директиву №2009/12/ЄС, яка визначає, що власник та експлуатант аеропорту, що щорічно обслуговує, до 5 млн пасажирів, має право самостійно встановлювати аеропортові збори.

"Українські аеропорти зараз мають різну форму власності – є державні аеропорти, але більшість перебуває у комунальній власності, є ще й комунально-приватні. Для державних аеропортів тарифи аеропортових зборів встановлюються наказом Міністерства інфраструктури та комунально-приватні повинні також підкорятися цим наказам або намагатися відвойовувати для себе у певних випадках зміна тарифів", — пояснив Кирило Новіков.

Водночас він зазначив, що можлива передача власникам аеропортів повноважень щодо встановлення тарифів аеропортових зборів потребує повернення до питання створення Національної комісії ціноутворення на транспорті.

"Ще за міністра інфраструктури Владислава Криклія цю комісію почали створювати, але потім процес загальмувався. Саме ця комісія має відповідати за формування тарифів аеропортових зборів та всіх інших зборів, які існують на транспорті. Якщо Національна комісія ціноутворення на транспорті запрацює, то вона має використовувати європейські регламенти", — переконаний експерт.

На його думку, потрібно чітко розуміти, що "для України зараз відкритий шлях до європейського регуляторного простору, але якщо ми спробуємо формувати власний порядок денний, то ці двері можуть швидко зачинитися".

Говорячи про перспективи відновлення українських регіональних аеропортів, експерт зазначив, що якісна інфраструктура аеропортів у регіонах забезпечить розширення присутності закордонних авіакомпаній, підвищить мобільність населення, а відповідно його туристичну та бізнес-активність як в Україні, так і за її межами.

"Збільшиться кількість робочих місць не тільки в аеропортах, а й у суміжних галузях, що забезпечують діяльність аеропортів. Якщо у трьох чвертях українських регіонів будуть відновлені аеропорти, і вони зможуть приймати основні типи літаків, що літають в Європі, то це стане відчутним імпульсом для економічного зростання цих регіонів", – резюмував Кирило Новіков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — аеропорт Бориспіль чекає на приватизацію та тотальне скорочення працівників – думку експерта.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://ukranews.com/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини