Головна Новини Суспільство події Які перспективи переговорів України та РФ: що відбудеться після саміту миру
commentss НОВИНИ Всі новини

Які перспективи переговорів України та РФ: що відбудеться після саміту миру

Позиція України зрозуміла – формування коаліції країн, яка тиснутиме на Росію для припинення війни на умовах справедливого миру

2 травня 2024, 16:20 comments3562
Поділіться публікацією:

Перший саміт миру пройде у швейцарському Бюргенштоку 15-16 червня, повідомив 2 травня президент України Володимир Зеленський. За його словами, саміт (до участі в якому запрошено глав держав та урядів з усіх континентів) стане платформою обговорення шляхів досягнення всеосяжного, справедливого та тривалого миру для України відповідно до статуту ООН та норм міжнародного права. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що цей саміт пройде без Росії, але після нього вона може стати частиною переговорів. Про що говорять дані заяви? Які очікування від майбутнього саміту? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Які перспективи переговорів України та РФ: що відбудеться після саміту миру

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Очікування від саміту – стримано позитивні

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок наголошує, що заяви резонансні, хоч і несподівані.

"Ми знали, що ведеться підготовка до саміту миру у Швейцарії. Але офіційні повідомлення про час та місце проведення свідчать, що досягнуто попередніх домовленостей щодо переліку учасників та питань, які можуть обговорюватися. Зрозуміло, що участь візьмуть країни, які раніше обговорювали на рівні радників глав держав мирні ініціативи України. Під питанням залишається участь Китаю. Але я не маю сумніву, що представник КНР точно буде. Швидше за все на рівні міністра закордонних справ", – зазначає експерт.

За його словами, проведені 29 квітня переговори голови Держдепу США Ентоні Блінкена з його колегами – керівниками зовнішньополітичних відомств арабських та європейських держав – свідчать про те, що на саміті у Швейцарії буде представлено і т.зв. Глобальний Південь.

"Позиція України зрозуміла – формування коаліції країн (куди дуже хотілося б залучити і Китай), яка тиснутиме на Росію для припинення війни на умовах справедливого миру", – пояснює Валерій Клочок.

Він зізнався, що очікування від саміту наразі – стримано позитивні. Швидше за все, відбудеться формування переговорної позиції України та коаліції країн – після чого може бути запущено офіційний початок переговорів між Києвом та Москвою щодо припинення війни.

"Україну до цього підштовхують партнери, обмежуючи військову допомогу. Є й об'єктивний фактор — неможливість сьогодні того ж Заходу конкурувати у військових можливостях з РФ. Європа дуже повільно справляється із завданнями, які стоять перед нею у військово-оборонній сфері. Усім потрібен час для завдань тактичного рівня – збільшення потужностей ВПК, створення запасів озброєнь та боєприпасів, вироблення нових технологій з урахуванням сучасних реалій ведення бойових дій (безпілотники, ППО тощо). І можливе формування у майбутньому нових військових союзів", – робить висновок Валерій Клочок.

Чекаємо на комюніке саміту

Кандидат наук із держуправління Юрій Гаврилечко поділився таким коментарем:

"Саміт у Швейцарії має всі шанси стати Декларацією Глобального Півдня як самостійної геополітичної сили. І тут Україна виступає лише свого роду "точкою збирання" учасників, а війна – фоном порядку денного".

Саме тому якихось особливих очікувань немає, зізнався експерт.

Хіба що, уточнює він, є досить суттєві шанси на досягнення домовленостей щодо тимчасового припинення вогню на період літньої Олімпіади 2024 року.

"Так що чекаємо на комюніке саміту", – констатує Юрій Гаврилечко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — прогноз на травень: з якими викликами зіштовхнеться Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини