Які очікування від зустрічей у Давосі: чи будуть зрушення по формулі миру

Є підстави, що може бути ухвалено політичне рішення про передачу Україні заморожених російських активів

У вечірньому зверненні 12 січня президент України серед іншого повідомив про зустріч зі спеціальною представницею Сполучених Штатів з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер. За словами Володимира Зеленського, вони обговорили підготовку до Світового економічного саміту у Давосі. Там же 14 січня пройде важлива зустріч по формулі миру, а також очікується багато переговорів щодо економічного посилення України, нашого відновлення, наших оборонних партнерств з провідними країнами та компаніями. Які очікування від зустрічей у Давосі? Чи можуть бути ухвалені якісь проривні для України рішення? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Очікуємо рішення на користь України

Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що основні очікування від форуму в Давосі – це ухвалення політичного рішення щодо передачі Україні заморожених російських активів.

"Це – ключове рішення, яке може бути ухвалене. Після чого остаточно стане зрозуміло, що РФ відповідатиме за свою агресію проти нашої країни не лише зараз (санкції тощо), а й протягом кількох поколінь. Ситуація нагадуватиме наслідки Другої світової – Німеччина досі виплачує репарації деяким країнам", – зазначає експерт.

Він звертає увагу, що ключові гравці, ті ж самі США, так чи інакше, вже анонсували такі рішення на користь України.

"І ми очікуємо на прийняття саме цього рішення в Давосі. У контексті чого можуть бути й інші – про відновлення України зараз і після війни", – пояснює Андрій Новак.

Щодо чергових переговорів навколо формули миру, тут, на його думку, показовим є вчорашній візит до Києва прем'єра Британії, підписання Угоди у сфері безпеки.

"Це підтвердження того, що ми отримуватимемо допомогу аж до нашої перемоги над агресором. Своєрідна неформальна імплементація української формули миру. І добрий сигнал іншим. Думаю, його почують і ті, хто братиме участь у Давоському економічному форумі. Що сценарій закінчення війни можливий не за китайським чи іншим варіантом, а виключно за українським", – констатує Андрій Новак.

Без зміни самої України не може бути радикального збільшення західної допомоги

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович розмірковує так:

"Проривні для України рішення мають ухвалюватися не в Давосі, а в Києві. Для приходу в Україну інвестицій потрібні зміни в українському законодавстві. Слід створити інфраструктуру для інвесторів. Це і фондовий ринок, і сприятливе інвестиційне середовище – економічна свобода та верховенство права. Ані першого, ані другого в Україні немає".

На думку експерта, формула миру, в якій Захід має приборкати Росію, а Україна не проводитиме жодних змін, і залишиться найкорумпованішою країною Європи, навряд чи буде прийнята Заходом.

"Військово-політичне керівництво України має продемонструвати свою здатність запустити економіку, виробляти озброєння, забезпечити демократію та проведення виборів, – наголошує Павло Себастьянович. – Без зміни самої України не може бути радикального збільшення західної допомоги".

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи справді світ уже у Третій світовій війні: чому 2024-й стане роком великих загроз.