Головна Новини Суспільство події Як зміняться ціни на продукти харчування в Україні у січні: прогноз експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Як зміняться ціни на продукти харчування в Україні у січні: прогноз експертів

Видання "Коментарі" поцікавилося в експертів прогнозом продуктових цін на січень

23 грудня 2021, 03:54
Поділіться публікацією:

За 2021 рік в Україні різко виріс індекс ціни популярного салату олів'є. Традиційне подорожчання продуктів відбувається напередодні сезону новорічних свят. Видання "Коментарі" поцікавилося в експертів прогнозом продуктових цін на січень.

Як зміняться ціни на продукти харчування в Україні у січні: прогноз експертів

Продукти харчування (фото з відкритих джерел)


Економіст інвестиційного центру Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак не відкидає у зв'язку з обвалом турецької ліри зниження вартості турецького імпорту: помідорів, мандарин, винограду. Є, за словами експерта, ще й фактор Білорусі, яка заборонила з 1 січня імпорт із ЄС. Це вже призвело до зростання попиту на яблуко з України.


"Це може трохи підвищити ціну на нього, але незначно, – вважає Андрій Ярмак, – тому що яблука багато – і воно й так неймовірно дешеве".


За картоплею ціни стабільні і навряд чи сильно зміняться, прогнозує експерт. За іншими овочами борщового набору він вважає за можливе невелике зростання, особливо на тлі похолодання.


Експерт з питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук звертає увагу, що у 2021 році всі ціни пішли вгору. Напередодні новорічних свят ця тенденція традиційно посилюється. Адже є підвищений попит. А тут ще – значне подорожчання енергоносіїв та сировини.


"У передноворічну пору ми побачимо подорожчання яловичини, свинини, курятини в середньому на 3-5%. Кіло тієї ж свинини сьогодні у середньому – понад 130 грн. Думаю, у січні такі ціни на м'ясо протримаються. Спад можливий на початку лютого, коли активності на купівлю цього виду продукту спаде. І ми бачитимемо зниження цін на ті ж 3-5%, на які вони й піднімалися. Так буде до чергового піку активності, коли ми заходитимемо у нові свята, особливо напередодні Великодня", – прогнозує Денис Марчук.


При цьому він наголошує, що своє факто можуть вносити ціни на сировину.


"Комбікорми формуються із зернових. А вони за деякими групами протягом року зросли від 20% до 40%", – нагадує він.


"Молочка" протягом цього року зросла приблизно на 10%. Наразі ціни щодо стабілізувалися, зазначає заступник голови ВАР. І, на його думку, коливання у цій групі товарів наступного місяця не буде. Знову ж таки, якщо не різкі стрибки цін на електроенергію та комбікорми.


"Ціна на хліб упродовж року зросла приблизно на 15%. Протягом зими хліб швидше за все додасть у ціні ще стільки ж, – каже Денис Марчук. – Тому що на нього особливо впливають фактори цін на газ, електроенергію, муку, зростання собівартості виробництв за рахунок зростання зарплат, інфляція".


За словами експерта, ВАР домагається зниження цін на продукти харчування соцкошика за допомогою двох пропозицій: зменшити ставку ПДВ на ці продукти з 20% до 5-10%, як у Європі, а також на законодавчому рівні закріпити 5-15% націнку (не більше ) на соціально значущі товари для торгових мереж.


Нагадаємо, деякі чинники, такі як генетика, хвороби або хірургічної операції, може прискорити настання менопаузи. Але за допомогою правильного раціону, як стверджують вчені, можна запобігти цьому процесу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення


Новини