Головна Новини Суспільство події Як змінився прожитковий мінімум в Україні за дев'ять років
commentss НОВИНИ Всі новини

Як змінився прожитковий мінімум в Україні за дев'ять років

Прожитковий мінімум в Україні підвищено більше ніж вдвічі

13 червня 2024, 12:12
Поділіться публікацією:

Згідно з офіційними даними Міністерства соціальної політики України, прожитковий мінімум в Україні з 2015 по 2024 рік зазнав значних змін, підвищившись майже у 2,5 рази. Так, у 2015 ця сума складала 1 218 грн, а у 2024 році — 3 028 грн. 

Як змінився прожитковий мінімум в Україні за дев'ять років

Як змінився прожитковий мінімум в Україні за дев'ять років

З року в рік Верховна Рада України затверджувала нові розміри прожиткового мінімуму з огляду на бюджетні можливості та економічний розвиток країни. Проте, інфляція та зростання цін, особливо на продукти та комунальні послуги, значно перевищили темпи підвищення прожиткового мінімуму. Внаслідок цього, багато українців, особливо ті, хто заробляє близько мінімуму, зіткнулися з труднощами у покритті своїх щоденних витрат.

“Рішення щодо встановлення та підвищення розміру прожиткового мінімуму відповідно до вимог бюджетного законодавства приймається з урахуванням наявних фінансових ресурсів держави щодо забезпечення виплати соціальних гарантій, які визначаються на його основі. Протягом 2015-2024 років забезпечено підвищення прожиткового мінімуму в 2,5 разів”, — йдеться в повідомленні Міністерства соціальної політики

Як змінився прожитковий мінімум в Україні за дев'ять років - фото 2

Крім того, зростання тарифів на комунальні послуги стало суттєвим тягарем для багатьох сімей, створюючи фінансовий тиск і змушуючи їх відмовлятися від необхідних витрат.

За європейськими стандартами, прожитковий мінімум має забезпечувати не лише базові потреби, а й можливість участі у соціальному житті. Український показник, однак, відстає від цієї мети.

Нагадаємо, що 31 травня уряд ухвалив рішення підняти тарифи на еклектику для населення з 1 червня на 60%, таким чином для українців ціна на світло зросла до 4,32 грн/кВт-год. Компанія Active Group провела соціологічно дослідження, в якому запитала про ставлення українців до підвищення ціни на електроенергію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини