Рубрики
МЕНЮ
Черновалова Кристина
З початком осені в Україні більшість продуктів залишилися майже за тими ж цінами, але часник, броколі та цвітна капуста помітно подорожчали, свідчать дані аналітиків EastFruit.
Огляд цін на продукти: перший тиждень осені в Україні
З початку осені український ринок продовольства продемонстрував різні тенденції ціноутворення. За даними аналітичної компанії EastFruit, значно зросла вартість часнику, яка подвоїлася з 60–120 грн/кг до 80–140 грн/кг. Аналітики пов'язують це з низьким урожаєм та високим попитом на цей продукт напередодні зими.
Брокколі та цвітна капуста також показали значне зростання у ціні, з 30-50 та 45-55 грн/кг до 55-60 грн/кг відповідно. Це пояснюється скороченням постачання через погодні умови, які негативно вплинули на врожай у регіонах виробництва.
З іншого боку, ціни на картоплю зросли за збільшенням попиту, особливо напередодні нового навчального року, коли попит цей продукт зазвичай зростає. Ціна на картопля досягла 12-15 грн/кг порівняно з 10-12 грн/кг тижнем раніше.
Проте на ринку також спостерігаються позитивні зміни. Наприклад, ціни на огірки знизилися до 30-40 грн/кг, що стало можливим завдяки збільшенню пропозиції від тепличних комбінатів. Кабачки та баклажани також стали доступнішими, їх вартість зменшилася з 12-20 грн/кг до 10-23 грн/кг та з 15-20 грн/кг до 9-15 грн/кг відповідно.
На ринку фруктів та ягід відзначається стабільне збільшення цін на баштанні культури. Ціни на диню підскочили з 25-30 грн/кг до 30-40 грн/кг, а кавуни тепер продаються за ціною 11-17 грн/кг, що на 1-4 грн вище ніж тиждень тому. Ці дані підтверджують тенденцію до підвищення цін на сезонні фрукти, що зазвичай відбувається на початку осені.
Новини