Головна Новини Суспільство події Як захистити здоров’я від пилової бурі: поради лікарів і заходи безпеки
commentss НОВИНИ Всі новини

Як захистити здоров’я від пилової бурі: поради лікарів і заходи безпеки

30 вересня сильна пилова буря огорнула Україну: як вона вплине на здоров'я і чого варто очікувати

сьогодні, 16:05
Поділіться публікацією:

У понеділок, 30 вересня, пилова буря огорнула Україну. Уражені регіони занурилися у сіро-коричневу завісу, яка не тільки знизила видимість, а й значно погіршила якість повітря. Люди, що знаходилися в зоні стихії, змушені боротися з новим викликом: пил вкриває вулиці, будинки, навіть небо стає майже невидимим, а дихати – важко.

Як захистити здоров’я від пилової бурі: поради лікарів і заходи безпеки

Україну накрила пилова буря: лікар розповів, по кому може "вдарити" і як себе вберегти

Україна останнім часом постійно опиняється під атакою природних стихій. Ще у квітні 2024 року ми спостерігали пилові бурі із Сахари, а тепер вітер приніс новий виклик – цього разу з Каспію. Сильні вітрові потоки підіймають тонни пилу, що разом зі смогом осідає на вулицях наших міст. Удар стихії прийшовся на північні, східні та центральні області, особливо постраждали Полтавська, Дніпропетровська, Сумська, Харківська та Запорізька області.

Лікарі попереджають, що дрібнодисперсні частинки, які ми вдихаємо під час таких бур, можуть бути дуже небезпечними. Лікар-терапевт Дмитро Бариков розповів журналістам УНІАНУ, що пил із Каспію може містити небезпечні речовини: пестициди, гербіциди, радіонукліди та промислові хімікати. Це справжній коктейль шкідливих речовин, який потрапляє в наш організм і може викликати серйозні проблеми зі здоров'ям.

“Найбільше пилова буря може завдати шкоди людям із захворюваннями бронхо-легеневої системи — бронхіальною астмою, хронічним обструктивним захворюванням легень. Крім того, таке явище може погіршити стан здоров'я тих, у кого є алергічні захворювання, тонзиліти, синусити. Варто очікувати загострення таких захворювань”, — каже лікар

Як захиститися від пилової стихії? Простими порадами ділиться МОЗ

Щоб мінімізувати негативний вплив пилу на організм, Міністерство охорони здоров'я України розробило кілька простих, але ефективних рекомендацій:

  1. Залишайтеся вдома. Якщо немає нагальної потреби виходити, краще залишайтеся в приміщенні.

  2. Закрийте вікна і двері. Навіть невеликі щілини можуть пропускати пил – заклейте їх скотчем або зволоженою тканиною.

  3. Вимкніть вентиляцію. Будь-які системи, які тягнуть повітря ззовні, можуть стати небезпечними.

  4. Носіть маску. Якщо все ж потрібно вийти на вулицю, обов'язково надягайте маску або респіратор. Це допоможе уникнути потрапляння пилу в легені.

  5. Зволожуйте повітря і частіше прибирайте. Вологе прибирання та посудини з водою в приміщенні допоможуть знизити концентрацію пилу в повітрі.

  6. Пийте більше води. Гідратація дуже важлива – дорослим рекомендується споживати 2-3 літри води на день.

Додатково лікар Дмитро Бариков радить змочувати маски та ватно-марлеві пов'язки водою або фізіологічним розчином перед виходом на вулицю. Це допоможе ще краще захистити дихальні шляхи від шкідливого пилу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини