Головна Новини Суспільство події Як Захід проспав початок Третьої світової війни: чому з'явилася нова «вісь зла»
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Захід проспав початок Третьої світової війни: чому з'явилася нова «вісь зла»

Заходу надто довго здавалося, що немає нічого важливішого за боротьбу з глобальним потеплінням, політкоректністю та наведення порядку в гендерних питаннях

20 березня 2024, 12:10 comments5730
Поділіться публікацією:

Вже немає жодних сумнівів, що Росія активно вибудовує коаліцію на противагу колективному Заходу (демократичному світу), розвиваючи двосторонні відносини з такими самими, як у неї, авторитарними режимами – Іраном, Північною Кореєю та Китаєм. На цьому наголошують аналітики Інституту вивчення війни (ISW). Чому Захід допустив формування нової "осі зла", фактичного сповзання світу до Третьої світової? Чи можна ще запобігти зіткненню цивілізацій? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Як Захід проспав початок Третьої світової війни: чому з'явилася нова «вісь зла»

Путін та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Захід виявився не готовим до нового виклику

Політолог, боєць підрозділу ГРІМ, 41 омбр Кирило Сазонов закликає бути реалістами.

"Захід (насамперед – Євросоюз та США) надто довго заколисували себе тим, що світ міцний, стабільний, що вони живуть у післявоєнний період – і все під контролем. Їм здавалося, що немає нічого важливішого за боротьбу з глобальним потеплінням, політкоректністю та наведення порядку в гендерних питаннях. Те, що поряд з ними набирають чинності авторитарні та дуже агресивні режими, ті ж європейські політики воліли не помічати. Адже з авторитарними режимами ще зручно робити бізнес. Організації типу ООН перетворилися на заповідники бюрократії, головним питанням вважали стабільність свого фінансування та збереження власних структур. Реальність нікого не цікавила", – пояснює експерт.

Він наголошує, що тих, хто говорив про загрози, просто ігнорували. Хвороба, яку не лікують, а ігнорують, завжди прогресує до критичного стану, констатує Кирило Сазонов.

"Все закінчилося тим, – продовжує він, – що правлячі групи у демократичних країнах фактично проспали глобальну кризу та початок Третьої світової війни. Авторитарні та агресивні режими набрали сили, озброїлися, взяли у Заходу необхідні технології та почали об'єднуватися. Якоїсь миті Росія спустила курок конфлікту і організована наново світова "вісь зла" впевнено кинула виклик колективному Заходу, який був до цього зовсім не готовий. По факту, Третя світова вже почалася, змінити нічого не можна, у ній можна лише перемогти…".

Провідну роль на противагу демократичному світу відіграє Китай

Політолог, кандидат політичних наук Денис Гороховський поділився такою думкою:

"Говорити про те, що саме Росія вибудовує коаліцію, не зовсім коректно. Тому що РФ хоч і є її частиною, але не займає провідної ролі. Цю функцію забрав на себе Китай".

Просто, продовжує експерт, за рахунок того, що Росія через війну, яку вона почала, перебуває в постійному центрі уваги, низка публічних комунікацій у рамках формування умовної "осі зла" відбувається за її участю.

"Що стосується Заходу та питання „як змогли допустити?”, варто розуміти, що, по-перше, умовний Захід не монолітний. Ані як блок НАТО, ані як горизонталь США – Західна Європа. По-друге, ця група хоч і є одним із основних політичних гравців на світовій арені, але не всемогутня", – констатує Денис Гороховський.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Китаю вигідно підтримувати Путіна: коли ситуація може змінитись.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини