Головна Новини Суспільство події Як війна в Україні позначиться на продовольстві у всьому світі – чи є небезпека голоду
commentss НОВИНИ Всі новини

Як війна в Україні позначиться на продовольстві у всьому світі – чи є небезпека голоду

Очікується продовольчий дефіцит, а світові ціни на продовольство вже б'ють рекорди

20 березня 2022, 11:25
Поділіться публікацією:

Всесвітня продовольча програма (WFP) попереджає, що гуманітарна криза в Україні, спровокована нападом Росії, загрожує гострою нестачею продовольства у кількох регіонах світу. Експерти розповіли виданню "Коментарі", наскільки велика загроза – і що робити, щоб мінімізувати наслідки.

Як війна в Україні позначиться на продовольстві у всьому світі – чи є небезпека голоду

Продовольство. Фото: з відкритих джерел

Поки що ми з хлібом, на відміну від світу

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін упевнений, що загроза всесвітньої продовольчої кризи дуже велика.

"Продовольства, яке є в Україні, вистачить для внутрішнього споживання на кілька років. Навіть якщо ми не зможемо провести посівну, ми залишимося із запасами. Україна запровадила ліцензування на експорт продовольчої пшениці, та й порти заблоковані… Тож поки що ми з хлібом. На відміну від світу, – зазначає експерт. – Так, 80% споживання зернових у тому самому Єгипті забезпечує український експорт. Україна забезпечує Північну Африку, Близький Схід, Південно-Східну Азію та Китай. Ми даємо 50 млн. тонн зернових на рік. Є найбільшим виробником соняшникової олії у світі. Ми даємо 6,5 тонни соняшникової олії, при тому, що самі споживаємо лише 460 тисяч".

До того ж, продовжує Олег Пензін, Україна постачає чимало продукції до Європи. І на сьогодні в Іспанії, Португалії, Франції вже є проблеми з постачанням. І це Європа!

"Отже ця війна б'є по всіх, – наголошує експерт. – Сьогодні представники Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), інші експерти кажуть, що ф'ючерси різко підскочили на ціну на продовольство. І китайській владі, яка могла б натиснути на Путіна, але поки що намагається зберегти нейтралітет, варто було б замислитися. Тому що Китай споживає чимало української продовольчої продукції. Якою може не бути, якщо якнайшвидше не зупинити російське вторгнення. За оцінками FAO, якщо Україна не зможе відсіятись, це призведе до зростання цін на світовому ринку продовольства на 30-35%. Враховуючи, що минулого року це зростання вже склало 32%, ми можемо побачити абсолютно неадекватне зростання цін та різке збільшення кількості голодуючих. Проблема дуже серйозна. Але світові лідери, схоже, не розуміють наслідків того, що відбувається. Інакше вони б набагато жорсткіше реагували на російську агресію проти України".

Ринок відреагує на те, що відбувається зростання цін

Кандидат економічних наук Андрій Рязанцев не сумнівається, що світ зіштовхнеться із проблемами у сфері продуктів харчування через війну, яку Росія розв'язала в Україні.

"Ми останнім часом впевнено давали світовому ринку 11-12% загального обсягу зернових, близько 55% соняшникової олії, значний обсяг кукурудзи. Мали вагомі відсотки щодо інших продуктів харчування. І залежно від того, як довго продовжуватимуться бойові дії, світ недоотримає у свій продуктовий кошик певну частину (схоже, чималу) з того, що міг би отримати, якби не було відкритого вторгнення Росії в Україну", – прогнозує експерт.

Він нагадує, що врожаї України останнім часом були на висоті, навіть били рекорди. А зараз у нас практично всі основні площі, де висаджують та збирають зернові, тією чи іншою мірою охоплені бойовими діями.

"Безумовно, ринок відреагує на те, що відбувається зростанням цін. До того ж, якщо через санкції проти РФ та її зернові не потраплять на світовий ринок (або попадуть лише частково), це призведе до ще суттєвіших наслідків. Експорт України та РФ займав приблизно третину на ринку зернових. Самі розумієте, наскільки це є суттєвою цифрою. Тож світові вигідне якнайшвидше завершення конфлікту, – зазначає Андрій Рязанцев. – І мені здається – це також має стати аргументом під час розмов з країнами, які значною мірою пов'язані на купівлі зернових. Щоб вони сприяли якнайшвидшому припиненню бойових дій та виведенню військ агресора з української території".

Читайте також на порталі "Коментарі" — російська техніка без деталей BOSCH – українські дипломати дотиснули німців.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини