Головна Новини Суспільство події Як уберегтися від блискавки в горах: поради рятувальника
commentss НОВИНИ Всі новини

Як уберегтися від блискавки в горах: поради рятувальника

Фахівець радить ніколи не втрачати спокій, робити все виважено та обдумано

23 червня 2021, 11:33
Поділіться публікацією:

Гроза в горах може бути вкрай небезпечною для туристів, які відпочивають в Карпатах. Гірський рятувальник Василь Фіцак розповідає, що на початку літа в горах через нестабільну погоду і різких стрибків температур реєструють багато надзвичайних ситуацій. Про це пише "Суспільне Карпати".

Як уберегтися від блискавки в горах: поради рятувальника

Блискавка в горах (фото з відкритих джерел)

Фахівець розповів про те, як уберегтися під час грози від ударів блискавок.

Спочатку мандрівникам, які збираються йти в гори, потрібно ознайомитися з прогнозом погоди. Крім цього, про майбутню грозу можуть попереджати темні хмари та грім.

За його словами, дуже досвідчені туристи відчувають погіршення погоди по повітрю, тобто, коли на вулиці відразу стає душно або холодно. Такі різкі зміни погоди теж свідчать про настання грози.

Василь Фіцак радить: для того, щоб не привернути до себе блискавку, не варто брати з собою великі металеві предмети. Адже вони цілком можуть притягувати до себе небезпечний розряд.

Досвідчений гірський рятувальник дав кілька рекомендацій про те, як правильно себе вести, коли негода застала вас в горах, в парку, в лісі або на вулиці.

"Якщо вас наздогнала гроза, і ви перебуваєте в епіцентрі цього природного явища, то не слід ховатися від блискавок біля самотніх скель або шукати притулок під випадковим деревом. Туди якраз може вдарити блискавка", — застерігає Василь Фіцак.

Любителям гір він радить ніколи не втрачати спокій, робити все виважено та обдумано. Коли гримить і блискає, не потрібно шукати радіостанцію або дзвонити з мобільного рятувальникам — використовувати електронні прилади не можна, тому що під час грози це небезпечно. Всім потрібно негайно кинути свої рюкзаки, залишити їх в одному місці. Згрупуватися, сісти навпочіпки і перечекати негоду.

Також треба поступати, якщо ви перебуваєте в парку або в лісі. Зокрема, повністю відключити мобільні телефони, радіостанції, і навіть батарею з мобільного зняти. Адже вона часто притягує до себе блискавку.

Спеціаліст зі стажем радить співвітчизникам під час грози відключати від електромережі всю побутову техніку, зокрема, телевізори, холодильники, радіоприймачі. Це найкраще застереження від несподіваної біди, яку може принести стихія.

"У моїй практиці були випадки, коли потрапляла блискавка в електромережу, і горіло все електрообладнання. Тому перед грозою потрібно витягнути вилку з розетки", — підсумував Василь Фіцак.

Нагадаємо, що сайт "Коментарі" повідомляв про те, що в майбутньому вчені зможуть управляти блискавками.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини