Головна Новини Суспільство події Як українським біженцям не стати жертвами шахраїв: схеми обману
commentss НОВИНИ Всі новини

Як українським біженцям не стати жертвами шахраїв: схеми обману

Названо найпоширеніші схеми обману українців на тлі війни: як не потрапити на вудку шахраїв

9 квітня 2022, 01:40
Поділіться публікацією:

Через війну багато українців були змушені виїхати за кордон або переїхати до безпечніших регіонів нашої країни. Враховуючи складні обставини, є велика кількість людей, які намагаються допомагати та підтримувати один одного, але є й ті, хто намагається нажитися на війні. Названо найпопулярніші схеми обману, які використовують зловмисники.

Як українським біженцям не стати жертвами шахраїв: схеми обману

Як дурять біженців з України (фото з відкритих джерел)

Безплатні пасажирські перевезення

Волонтери й просто добрі люди часто пропонують біженцям безплатні перевезення, однак трапляються випадки, коли перевізники починають вимагати гроші. Щоб не було подібних ситуацій, із людиною треба заздалегідь обговорити всі умови. А перед поїздкою сфотографуйте автомобіль із номерами та повідомте близьким про свій маршрут.

SMS та дзвінки від працівників банку

Фіксуються випадки, коли українцям почали дзвонити нібито працівники банку та розповідати про проблеми з рахунком. Шахраї можуть попросити звантажити програму банку, сказати особисті дані, ввести BLIK-код або зробити якусь оплату. Але варто запам'ятати, що банки не вимагають номер вашої карти, пін-коди та паролі до програм. Не потрібно незнайомим людям повідомляти цю інформацію.

Робота

Іноді біженцям пропонують пройти платний тренінг, який нібито потрібний для працевлаштування. Нечесні роботодавці можуть прийняти на роботу на випробувальний термін, але в результаті нічого не заплатити та звільнити. Тому важливо перевіряти компанію чи її співробітника.

Благодійність

Сьогодні велику кількість благодійних фондів, волонтерських організацій та активістів збирають кошти для допомоги українцям. Ситуацією користуються шахраї, які створюють фіктивні оголошення та сайти, а також збирають гроші прямо посеред вулиці різних міст.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як уберегти свої гроші від шахраїв під час війни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини