Головна Новини Суспільство події Як українці ставляться до світових лідерів: опитування
commentss НОВИНИ Всі новини

Як українці ставляться до світових лідерів: опитування

Кого з європейських лідерів українці підтримують найбільше

4 травня 2022, 09:49
Поділіться публікацією:

Соціологічна група "Рейтинг" провела опитування населення України з приводу ставлення до світових політичних лідерів в Європі з огляду на міжнародну політику, яку вони проводять. Дослідження проводилося 26 квітня.

Як українці ставляться до світових лідерів: опитування

Фото ілюстративне / Pixabay

Симпатії в українців викликають політики, що підтримують нашу державу фінансово та постачанням озброєння. В лідерах фаворитів народу президент Польщі Анджей Дуда, прем'єр Британії Борис Джонсон та президент США Джо Байден. Позитивно ставляться до них 92%, 88% та 85% респондентів відповідно.

Четверте місце за кількістю позитивних відгуків посів президент Литви Гітанас Науседа — (76%), п'яте — президент Туреччини Реджеп Ердоган (76%), шосте місце посів президент Франції Макрон — 75%, сьоме голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн — 66%.

Лідерами антирейтингу, до яких негативно ставляться українці стали: президент росії Путін — 98%, президент Білорусі Лукашенко — 96%, канцлер Німеччини Шольц — 54%, федеральний президент  Німеччини Штайнмайєр — 45%.

Як українці ставляться до світових лідерів: опитування - фото 2

Як українці ставляться до світових лідерів: опитування - фото 3

До президента країни-агресора ставлення українців змінювалося з 2013 до 2022. Якщо в 2013 році позитивно його сприймали 47% українців, то в 2014 з початком агресії на сході кількість прихильників впала до 16%, в 2016 році — до 10%, в 2018 році зросла до 15% та коливалася в межах 14-16% до квітня 2022 року. Ще в січні 2022-го його позитивно сприймали 14% українців, але з початком повномасштабної агресії та вчинення окупантами воєнних злочинів, розстрілом цивільного насленення, влучанням ракет в житлові будинки, катуваннями на Київщині та продовженням політики геноциду українців все більше наших громадян негативно ставляться до нього.

Як українці ставляться до світових лідерів: опитування - фото 4

Різко зменшилася й кількість прихильників самопроголошеного президента Білорусі, що придушував опозиційний рух в 2020. В 2019 році позитивно до нього ставилися 67% українців, у серпні 2020 — 45%, у січні 2022 — 29%, в квітні 2022 — 2%. Тоді як 96% громадян ставляться до Лукашенка негативно через те, що він дозволив обстрілювати зі своєї території Україну, зайти російським військам через Білорусь та підтримує Путіна.

Як українці ставляться до світових лідерів: опитування - фото 5

Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%.

Як повідомляв портал "Коментарі", серед росіян шириться "флешмоб".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини