Головна Новини Суспільство події Як страхи США зіграли проти України: що може змінитись після іранської витівки
commentss НОВИНИ Всі новини

Як страхи США зіграли проти України: що може змінитись після іранської витівки

Дедалі більше запитань до США, які явно демонструють подвійні стандарти

15 квітня 2024, 14:35 comments6780
Поділіться публікацією:

Обстановка на Близькому Сході, де Іран в ніч на 14 квітня влаштував ракетно-дронову масовану атаку на Ізраїльлогічним чином актуалізувала питання допомоги. Причому як Ізраїлю, так і Україні, яка третій рік відбивається від армії путінського режиму, що зійшовся з іранським. Є надія, що США після піврічної тяганини ухвалять, нарешті, законопроект про зовнішню підтримку, де в одному пакеті "зашиті" Україна, Ізраїль та Тайвань. Експерти розповіли порталу "Коментарі", що відбувається з підтримкою нашої країни і чи підштовхне загострення на Близькому Сході представників Заходу стати більш обачнішими в цьому плані.

Як страхи США зіграли проти України: що може змінитись після іранської витівки

США. Фото: з відкритих джерел

Кремль чудово бачить американський страх

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко розмірковує так:

"У нашому глобальному світі все пов’язано. У тому числі російсько-українська війна і те, що відбувається на Близькому Сході. Коли минулого року ХАМАС напав на Ізраїль, а той розпочав операцію у відповідь у Секторі Газа, увага Заходу різко перемістилася з України на Близький Схід. У тому числі – у сенсі постачання озброєнь. Є ризик, що щось подібне може статися через нову ескалацію – між Іраном та Ізраїлем".

При цьому, наголошує експерт, ось вже півроку як американська зовнішня допомога буксує. І США втрачають світове лідерство, довіру Європи та Азії. Про це говорив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель, а також японський прем'єр Фуміо Кісіда, причому останній виступаючи в Конгресі США.

"Але на Трампа це особливо не впливає. Адміністрація Байдена проявляє очевидну слабкість. При цьому, – наголошує Ігор Романенко, – американці явно демонструють подвійні стандарти. Адже Ізраїлю допомагають і в обхід Конгресу, причому в рази потужніше, ніж Україні. У тому числі залучаючи американські винищувачі F-35, тоді як нам роками відтягують постачання F-16. Причому надавати ці літаки нам готові європейці, від США потрібен лише дозвіл. Але Білий дім його не дає, вигадуючи приводи для затягування процесу. А ми платимо за таке зволікання страшну ціну".

Експерт нагадує, що з початку повномасштабного російського вторгнення Україна закликала Захід допомогти закрити наше небо за допомогою його озброєнь, включаючи натовську авіацію (яка чудово себе зарекомендувала, збиваючи ракети та дрони ще на їхньому підльоті до повітряного простору Ізраїлю).

"Нас не почули. Були вже неодноразові порушення повітряного простору країн-членів НАТО російськими ракетами та безпілотниками. І у Польщі, і в Румунії. Але американці змушували партнерів не розкручувати цю тему. Як фахівець із протиповітряної, протиракетної оборони я звернув особливу увагу, що у відбитті ракетно-дронової атаки Ірану на Ізраїль брали участь не лише ізраїльтяни, а й військовослужбовці США, Великобританії, Франції, які перебувають у цьому регіоні. Вони використовували свої засоби ППО/ПРО, знищуючи іранські ракети та дрони ще на підльоті до Ізраїлю. Це, до речі, найефективніший метод", – зазначає генерал.

На жаль, продовжує він, стосовно України на такі підходи Захід не наважився. Навіть нищити російські ракети за допомогою відповідних засобів, розташованих на території тієї ж Польщі, не погодилися.

"Американські побоювання щодо збільшення ескалації (наприклад, застосування росіянами ядерної зброї) зіграли проти нас. Кремль це чудово бачить – і активно використовує ядерний шантаж, щоб зменшити підтримку України, не дати нам отримати все те, що нам могли б надати. Не випадково на адресу США з боку низки європейських політиків і дипломатів (включаючи польського главу МЗС) звучить дедалі жорсткіша критика. Думаю, ескалація на Близькому Сході зрушить нарешті з мертвої точки питання надання допомоги Україні з боку США. Відповідні сигнали вже точаться. Питання в тому – в якому саме вигляді та як швидко до нас ця допомога надійде", – наголошує Ігор Романенко.

Позитивом він називає, що активізувалися європейці, причому особливо помітне тут лідерство Франції. Але американську європейську допомогу замінити не зможе. Хоча, зрозуміло, що без неї нам було б зовсім туго.

"Ну, а США, сподіваємося, виринуть, нарешті, із внутрішньополітичної боротьби та якогось боязкого стану – і не просто виділять необхідну нам допомогу, а й посилять підтримку. Трамп уже дав зрозуміти, що готовий розблокувати через своїх людей питання розгляду відповідного законопроекту, але за умови допомоги у вигляді кредиту. Однак подібний підхід означає чергове затягування (адже це новий законопроект, який потрібно буде голосувати в обох палатах, хоч є вже два місяці як проголосований Сенатом). З усіма сумними наслідками, що випливають для України", – резюмує Ігор Романенко.

Іран фактично остаточно оформив свою приналежність до осі зла 

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан звертає увагу, що напад Ірану на Ізраїль очікувався. Але навряд чи хтось очікував, що він буде настільки масованим, із застосуванням 320 ракет та дронів.

"Швидше за все, іранці прагнули таким чином прорвати ізраїльську оборону, не врахувавши, що Тель-Авів готувався до подібного десятиріччя, – пояснює експерт. – У результаті Іран не прорахував не лише потужність ізраїльської ППО, а й те, що допомагатимуть відбиватись будуть союзники, знищуючи ракети та дрони ще на підльоті".

Як наслідок, продовжує екс-дипломат, до Ірану прилетіли, як мінімум, два "чорні лебеді". По-перше, він продемонстрував свою недієздатність у військовому плані. По-друге, свою неадекватність як суб'єкт міжнародного права.

"Тепер Іран фактично остаточно оформив свою приналежність до осі зла — в компанії з Північною Кореєю та РФ", — вважає Вадим Трюхан.

Водночас, наголошує він, опосередковано Іран привів до прильоту як мінімум двох "чорних лебедів" у гості до росіян, які вже істерять із приводу того, що відбувається на Близькому Сході.

"Так РФ більше не зможе розраховувати на такі потужні, як сподівалася, постачання озброєнь з Ірану. Це стосується і балістичних ракет і безпілотників типу "Шахед". Тепер це все буде потрібно самому Ірану, якому точно прийде "відповідь" від Ізраїлю. Плюс – у США тепер буде не до дебатів щодо виділення зовнішньої допомоги. Упродовж тижня законопроект про допомогу Україні та Ізраїлю точно буде ухвалено. Не зможе здорова частина Конгресу їх розділити, хоча спроби будуть (але безуспішні)", – прогнозує Вадим Трюхан.

Отже, констатує він, іранська витівка відгукнеться росіянам.

"Україна незабаром отримає потужний пакет допомоги із-за океану, – упевнений експерт. – І надії агресора на прорив нашого фронту чи повну руйнацію енергосистеми виявляться марними".

Читайте також на порталі "Коментарі" — кого і до чого підштовхне загострення на Близькому Сході: які два союзи можуть виникнути.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

бандерівець

15 квітня 2024, 14:27

висновки пана генрала ідуть в правильному керунку, але не до кінця. адміністрація обами-байдена просто продала нас рашці. це почалось в далекому 2012-му році, коли чорнозада мавпа сказала мєдвєдєву що "ми надалі будемо гнучкіші що до інтересів разєї" в невиключений мікрофон


Новини