Головна Новини Суспільство події Як США можуть допомогти залагодити конфлікт між Баку та Єреваном – чому Вірменія вже пошкодувала про дружбу з РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Як США можуть допомогти залагодити конфлікт між Баку та Єреваном – чому Вірменія вже пошкодувала про дружбу з РФ

У всіх вірмено-азербайджанських конфліктах так чи інакше є доля Росії

18 вересня 2022, 12:28 comments1086
Поділіться публікацією:

Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі прибула до столиці Вірменії – Єревану. Візит проходить на тлі чергового загострення конфлікту між Вірменією та Азербайджаном та нездатності Росії виконати взяті на себе зобов'язання щодо його врегулювання та захисту Вірменії (хоч Кремль намагається зберегти гарну міну за поганої гри). Про що говорить те, що відбувається зараз на Південному Кавказі? Хто і як може використати ситуацію з вигодою для себе? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Як США можуть допомогти залагодити конфлікт між Баку та Єреваном – чому Вірменія вже пошкодувала про дружбу з РФ

Ненсі Пелосі. Фото: із відкритих джерел

Вірменський народ пошкодував, що зробив ставку на Росію

Політолог Андрій Окара вважає, що зараз в одній точці на Південному Кавказі зійшлися три процеси.

Перший, на його думку, зафіксований на саміті Шанхайської організації співробітництва (ШОС) в Узбекистані висновок, що Росія перестає бути і вважатися у світі гарантом територіальної цілісності, безпеки на пострадянському просторі, зокрема на Південному Кавказі та Центральній Азії. І Ненсі Пелосі, зазначає експерт, летить до Вірменії, щоб позначити роль США у безпеці цього регіону.

Другий процес – листопадові проміжні вибори до Конгресу.

"Різні етнічні діаспори, лобістські спільноти у США по-різному ставляться до різних партій. Вірменська діаспора розподілена між республіканцями та демократами. І те, що Ненсі Пелосі прибула до Єревану сказати, що війни не буде – яскравий крок перед виборами. На користь демократів", – пояснює Андрій Окара.

Третій процес (що частково перегукується з першим) – безпосередньо сам вірмено-азербайджанський конфлікт.

"Вірменія продемонструвала всьому світу (а вірменські діаспори є практично скрізь), що РФ "кидає" ті країни, які пов'язують із нею плани на свою безпеку. І ОДКБ фактично припинила своє існування після того, як Вірменія офіційно попросила допомоги, але її не отримала, – вважає політолог. – А те, що РФ не може вплинути на конфлікт між Киргизією та Таджикистаном, чергова тому демонстрація. Впевнений, що вірменський народ пошкодував, що зробив ставку на Росію. Судячи з візиту Пелосі, саме США тепер претендуватимуть на роль гаранта безпеки Вірменії та регіону. Можливо, поряд із іншими союзниками. І, до речі, Україна у цьому процесі теж може відігравати суттєву роль".

Тільки США здатні стати дієвим посередником та гарантом між Вірменією та Азербайджаном

Заступник гендиректора телеканалу ATR, журналіст Айдер Муждабаєв упевнений, що ситуація між Вірменією та Азербайджаном дійшла до такої стадії, коли вони не просто ненавидять один одного, але ще й не довіряють нікому із посередників та союзників. Хіба що Азербайджан довіряє Туреччині.

"Навіть такі елементарні речі, як ті ж транспортні коридори, вірмени з азербайджанцями не можуть узгодити. Не кажучи вже про вирішення проблеми з Нагірним Карабахом, підписання дієвого мирного договору. Тому що не довіряють один одному і колишнім гарантам. Тому поява там США – єдиний шанс позбавити два народи вічної війни. І перейти у фазу примирення. Жодним іншим гарантам ні в Баку, ні в Єревані вірити не будуть", – наголошує Айдер Муждабаєв.

На його думку, вже всім зрозуміло, включаючи вірмен, що Росія є гарантом.

"Те саме стосується абсолютно імпотентної в міжнародному плані Франції. Тільки США здатні стати дієвим посередником та гарантом, – каже Айдер Муждабаєв. — Я давно чекав такого візиту з боку Штатів. У цьому регіоні така ситуація постійного конфлікту вигідна лише Росії. Вона хоче тримати свої війська, нарощувати їх – і у Вірменії, й у Азербайджані. Всі вірмено-азербайджанські конфлікти, смерті – на совісті Росії (спочатку як імперії, потім як частини СРСР, потім як так звана РФ). Америці доведеться втрутитися. Інакше це буде нескінченне криваве місиво без дозволу. Зрозуміло, що Азербайджан має відновити свою територіальну цілісність, а Вірменія отримати від США гарантії безпеки".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Бундесвері виступили проти продовження постачання військової допомоги в Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини