Як розуміти заяву Арестовича про фатальну помилку України – що за нею стоїть

Завжди є дуже тонка межа між – «національна», що ми бачимо в сучасній Україні, та «націоналістична», що будувала гітлерівська Німеччина та збудувала путінська Росія

Екс-радник глави Офісу президента Олексій Арестович заявив, що Україна, зробивши ставку на побудову "націоналістичної держави", припустилася ідеологічної помилки. Мовляв, так у результаті можна побудувати "другу Угорщину", що входить у суперечність із ліберальними цінностями, основних західних союзників України в ЄС та НАТО. Чи згодні з подібними твердженнями? Навіщо їх робить Арестович? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Національна держава можлива лише на основі спільності, єднання навколо мови та релігії

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран розмірковує так:

"Складається враження, що людина, яка дає подібний коментар, зовсім не розуміється на історії, у питаннях становлення нації, держави, створення та збереження ідентичності. Що він або не компетентний, або – маніпулятор".

За словами експерта, американський філософ, політолог, політичний економіст і письменник японського походження Йосіхіро Френсіс Фукуяма, який є адептом ліберального світу, наголошував, що американська ідентичність була сформована на таких базових китах як протестантська віра та англійська мова. Не абсолютна різноманітність, а певна уніфікація.

"За словами Фукуями, на основі різноманітності націй, мов та культур не можна побудувати сильну державу. Як приклад – та сама Сирія з її мультикультурністю, різноманітністю мов, релігій, етносів. Що в результаті виросло в колосальні внутрішні проблеми, які за відсутності єдиного стрижня обернулися фактичним розвалом держави та війною, яка триває котрий рік", – наголошує Віктор Таран.

Отже, продовжує він, національна держава можлива лише на основі спільності, єднання навколо мови та релігії. І тут, наголошує політтехнолог, дуже тонка межа між – "національна" (що ми бачимо в сучасній Україні) та "націоналістична" (що будувала гітлерівська Німеччина та збудувала путінська Росія).

"Абсолютно нелогічна спроба Арестовича порівнювати Україну з тією ж Угорщиною, – упевнений Віктор Таран. – Адже тамтешній прем'єр Орбан говорить про необхідність відновлення Великої Угорщини минулого, куди входили терени нинішніх України, Румунії, Хорватії. А у нас на державному рівні ніхто не закликає захоплювати міжнародно визнані території інших держав. Ми захищаємо та звільняємо своє. І це – принципова різниця між національною ідентичністю та націоналістичною".

Експерт нагадує, що неможливо отримати статус громадянина тієї чи іншої цивілізованої країни, не знаючи її мови та історії. І ми, зазначає він, маємо йти (і йдемо, про що говорить нещодавно ухвалений закон про громадянство України) таким шляхом.

"Думаю, Арестович порушив цю тему в цікавому йому ракурсі, маніпулюючи в цьому інтерв'ю з погляду вигідної йому логіки лише тому, що він збирається йти в політику. Як політтехнолог я чудово знаю, що для такого походу важливо спиратися на певний електорат. І Арестович хоче грати на рештках електорату ОПЗЖ. Як і філософ Сергій Дацюк. Як і політолог, співзасновник Українського інституту майбутнього Юрій Романенко. Вони хочуть грати на гібридній ідентичності, розповідаючи, що не все так однозначно, що в російській мові немає нічого поганого і так далі. Ці хлопці просто вибудовують свій політичний проект. Самостійно чи за гроші Банкової – я не знаю. Але достеменно знаю, що це дуже небезпечні ігри. Якими раніше бавилися "Партія регіонів", ОПЗЖ, зрештою привівши до нас війну. І те, чим зараз займаються Арестович іже з ним – це вирощування "русского мира" у нашому тилу, тоді як ми воюємо з його носіями на фронті, – наголошує Віктор Таран. – Слід зробити табу на спроби маніпулювання темами мови, церкви, культури, історії".

Україні намагатися вести політики "титульної нації" – це закопувати бомбу сповільненої дії під основи державності

На думку політолога, медіа-експерта Дениса Гороховського, Арестович абсолютно правий у тому, що намагатися будувати націоналістичну державу в умовах глобалізації – це шлях у нікуди.

"Ми сьогодні можемо бачити, що навіть ті країни, які традиційно вважалися мононаціональними, потихеньку відходять від подібних практик. І це стосується не лише Європи. Навіть Японія, яка традиційно вважалася країною такого типу, за останній рік на 10% збільшила приріст іноземних резидентів", – зазначає експерт.

Він упевнений, що в Україні, яка завжди була багатонаціональною державою, намагатиметься вести політику "титульної нації" – це закопувати бомбу сповільненої дії під основи державності.

"Та й загалом якось дивно вимагати, наприклад, від кримських татар, щоб вони визначилися, хто вони більше – українці чи кримські татари", – констатує Денис Гороховський.

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорить війна безпілотників – до чого готуються Україна та Росія.