Головна Новини Суспільство події Як повернення ПДВ на пальне до 20% вплине на ціну бензину, дизелю та автогазу, - експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Як повернення ПДВ на пальне до 20% вплине на ціну бензину, дизелю та автогазу, - експерти

В Україні хочуть вийти на довоєнний рівень ПДВ на пальне, тобто збільшити на 13%

10 квітня 2023, 10:25
Поділіться публікацією:

Як це вплине на вартість палива та чи очікувати його подорожчання на АЗС, — думками в Телеефірі поділилися декілька експертів, пишуть "Коментарі" з посиланням на "24 канал".

Як повернення ПДВ  на пальне до 20% вплине на ціну бензину, дизелю та автогазу, - експерти

Якими будуть ціни на пальне після повернення податків

З приходом повномасштабної війни,  у березні минулого року уряд скасував акциз на пальне й знизив розмір ПДВ, з 20% до 7%. Проте, уже у вересні розмір акцизу повернули на рівні 100 та 52 євро за тисячу літрів бензину/дизелю та автогазу. Уже з липня цього року розмір ПДВ хочуть повернути на довоєнний рівень, до 20%.

Серед прихильників таких змін, Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"Згадайте рішення початку 2022 року про відміну акцизу та зменшення ставки ПДВ до 7% на паливо. Воно призвело до виходу ринку в білу? Ні! Нелегальні бочки виросли як гриби після дощу", — зазначає експерт.

Як каже, директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн, з поверненням ПДВ вартість пального не зміниться.  Ба більше, сьогодні на українському ринку більше пального, аніж у довоєнні січень та лютий 2022 року. А ціна нафтопродуктів у світі впала майже на 15%.

"Крім того, потенціал для подальшого зниження зберігатиметься. Тому ціна на пальне може впродовж тижня – двох тижнів впасти ще на дві гривні", — зазначає Куюн.

Іншої думки, директор енергетичних програм у Центрі Разумкова Володимир Омельченко, котрий вважає, що підняття до довоєнного  рівня ПДВ до 20% значно відіб’ється на ринку нафтопродуктів.

"Бензин може зрости приблизно на 10 гривень, дизель – на 7 гривень, скраплений газ – десь до 3 гривень від поточної ціни", — каже Омельченко.

А от про зниження ціни на пальне годі й сподіватися.

"Потенціалу до зниження цін на нафтопродукти не буде з однієї причини – ОПЕК станом на сьогодні скоротили ліміт видобутку нафти на 1,6 мільйона барелів на добу і це суттєво впливає на ринок. Ціни на нафту вже пішли вгору десь на 10% і потенціал для зростання цих цін існує, однак до якого рівня наразі ще невідомо", — додає директор енергетичних програм у Центрі Разумкова.

Читайте також на сайті "Коментарі" польська компанія Orlen, яка продовжує працювати з РФ, підняла ціни на пальне.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини