Головна Новини Суспільство події Як Китай підіграє Росії з ядерним шантажем - яким чином китайська зброя потрапить до РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Китай підіграє Росії з ядерним шантажем - яким чином китайська зброя потрапить до РФ

Заява Володимира Путіна про розміщення тактичної ядерної зброї на території Білорусі може бути наступною гібридною операцією Росії

30 березня 2023, 09:12
Поділіться публікацією:

Незважаючи на те, що Китай у публічному просторі намагається подавати себе як країну, яка зайняла нейтральну позицію щодо війни в Україні, насправді він всіляко підігрує Росії. Чому це так і в чому проявляється? Видання "Коментарі" розбиралося у питанні, зібравши думки експертів.

Як Китай підіграє Росії з ядерним шантажем - яким чином китайська зброя потрапить до РФ

Путін і Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Росія хоче змусити європейців припинити нам допомагати

Китай формально проти ядерної зброї, але офіційний Пекін не збентежила заява Путіна про готовність розмістити ядерну зброю у Білорусі. КНР з цього питання поки що зберігає тишу і не випадково. Таку думку в ефірі 24 Каналу озвучив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь.

Експерт припускає, що питання розміщення російської ядерної зброї в Білорусі обговорювалося на зустрічі Сі Цзіньпіна та Путіна в Москві. Китай може піти всупереч своїм інтересам, щоб послабити Захід.

"Китай постійно каже, що постачання зброї Україні – роздмухування конфлікту. Він пов'язує це з тайванським питанням", – зазначив військовий експерт.

На його думку, коли питання розміщення ядерної зброї в Білорусі обговорюватиметься на Раді безпеки ООН, Пекін може взяти слово і заявити, що Захід постачанням нової зброї Україні лише посилює ескалацію, а Китай виступає за припинення вогню і початок переговорів. Далі Заходу буде запропоновано припинити постачання озброєння Україні і тоді можуть не лише відновитись мирні переговори, а й Росія відмовиться від ідеї розмістити ядерну зброю у Білорусі.

"Я вважаю, це така синхронізована операція між Росією та Китаєм, коли вони намагаються послабити Захід, змусити відмовитися від допомоги Україні та таким чином програти цю ситуацію. Тобто змусити Україну підписати договір з Росією, піти на поступки", – висловився Михайло Самусь. .

Найгіршим, але найреалістичнішим сценарієм з усіх поганих є той, де Китай може розпочати виробництво боєприпасів для РФ, маскуючи їхнє походження.

Ще однією загрозою є готовність Китаю розпочати постачання зброї Росії, але Пекін діятиме продумано. Він, швидше за все, не стане безпосередньо постачати зброю. КНР шукатиме обхідні шляхи, щоб уникнути санкцій. Таку думку в ефірі "Еспресо" висловив головний редактор видання Defense Express Олег Катков.

"Я думаю, що будь-який продаж будь-якого озброєння в РФ для будь-якої країни, яка не є вигнанцем, буде величезним ризиком. Єдина країна, яка поки що зберігає досить високу частку в оборонних контрактах і проектах, спільних з Росією це — Індія. Вона намагається дистанціюватися — завершити запущені проекти, де вкладені гроші. Інформації про нові домовленості немає. Водночас, Росія не може виконати власні контракти", — вважає експерт.

Він наголосив, що Китай у разі рішення допомогти РФ, швидше за все, не постачатиме зброю офіційно. Країною посередником може стати КНДР. Все подаватиметься публічно так, що саме КНДР передає зброю та боєприпаси Росії.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ядерна зброя в Білорусі: про що говорить реакція Мінська — чому шантаж Путіна не спрацював.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини