Головна Новини Суспільство події Як екс-власник "Дельта Банку" Лагун намагається уникнути покарання
commentss НОВИНИ Всі новини

Як екс-власник "Дельта Банку" Лагун намагається уникнути покарання

Попри пред’явлення підозри, невиконання вимог слідчих та відкрите ігнорування судових засідань, Миколу Лагуна досі не оголосили у розшук

23 жовтня 2023, 11:12
Поділіться публікацією:








В Україні майже дев'ять років триває слідство у справі “Дельта Банку”. Екс-власника фінансової установи Миколу Лагуна підозрюють у розтраті мільярдів гривень "Дельта Банку" та заволодінні коштами, отриманими від Національного банку України. При цьому, Лагун спокійно живе в Європі – в елітному районі Відня і, ймовірно, має впевненість, що зможе виправдатись. Як інформує портал "Коментарі", про це пише видання “Апостроф”

Як екс-власник "Дельта Банку" Лагун намагається уникнути покарання

Микола Лагун

Журналісти ще раніше розповідали про ситуацію з банкрутством “Дельта Банку”. Борг перед державою та вкладниками установи сягає сотні мільйонів доларів, з яких щонайменше шість мільярдів гривень банкір намагається “списати” через процедуру банкрутства.

Майже дев’ять років слідства і нарешті до суду передано дві резонансні справи. Однак, їх розгляд в Шевченківському суді Києва не можуть розпочати вже понад півроку. Відбуваються регулярні перенесення слухань, затягування розгляду справ адвокатами Лагуна. Та й самого головного фігуранта немає в Україні. Окрім того, не виключена ймовірність, що всі ці справи можуть закрити ще на попередньому засіданні. А це дозволить Миколі Лагуну, якому інкримінують заволодіння понад пів мільярдом доларів та вивід майже 150 мільйонів доларів вкладників "Дельта Банку" в офшори, уникнути будь-якої відповідальності та не повертати ці кошти.

Виникає питання, чому попри пред’явлення підозри, вимог Фондом гарантування вкладів про погашення збитків у розмірі 24 мільярдів гривень, невиконання вимог слідчих та відкрите ігнорування судових засідань, Миколу Лагуна досі не оголосили у розшук. Також залишається питання – як чоловіку призовного віку вдалося виїхати з України під час повномасштабного вторгнення.

Шанс уникнути відповідальності банкіру дають “правки Лозового”. Мова йде про правки до закону України, які Верховна Рада прийняла з руки депутата Андрія Портного п’ять років тому. Завдяки цим правкам сплив річного строку досудового розслідування став приводом для закриття кримінального провадження. Це стосується й справ щодо тяжких або особливо тяжких злочинів, в тому числі корупційних.

Один момент – ці норми стосуються справ, які були порушені після березня 2018 року, а кримінальні справи щодо Лагуна відкриті у 2014-2015 роках, що виключає можливість скористатись цією поправкою. Але адвокати екс-власника отримали в Печерському суді рішення, які дають їм надію застосувати такі правки й до справ щодо звинувачення Лагуна.

Наразі складається враження що виключно присутність журналістів в суді та увага громадськості до цих справ не дозволила судді Шевченківського суду Трубнікову винести рішення про закриття справи.

Вже тричі суд відмовився розв'язати питання про розшук Лагуна Миколи через неявки в судове засідання.

Варто нагадати, Миколі Лагуну загрожує позбавлення волі до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олексій

23 жовтня 2023, 16:53

Я не розумію, чому досі ця людина не отримала термін. Як вони можуть так просто існувати. Якщо ВКРАВ - в тюрму. Ось це державна позиція!


Новини