Головна Новини Суспільство події Всесвітній день припинення спешисизму. Що таке спешисизм
commentss НОВИНИ Всі новини

Всесвітній день припинення спешисизму. Що таке спешисизм

Численні групи захисту прав тварин по всьому світу організовуватимуть заходи, щоб висвітлити видову дискримінацію та вимагають повного захисту інтересів тварин.

28 серпня 2022, 06:00 comments1037
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

28 серпня 2022 року проходить 8-й Всесвітній день боротьби зі спешисизмом. Подія була заснована у 2015 році швейцарською організацією захисту тварин  PEA — Pour l'Égalité Animale. У 2021 році 91 організація провела 83 акції у 24 країнах.

Всесвітній день припинення спешисизму. Що таке спешисизм

Що таке спешисизм. Фото з відкритих джерел

Для України це новий термін. Тому постає питання, що таке спешисизм? Спешисизм — це певне ставлення, яке ставить інтереси одного виду над інтересами інших видів.

Також можуть використовуватись синонімічні терміни, такі як видова дискримінація, спецієсизм, видовий шовінізм, видовізм.

Термін спешисизм ввів англійський філософ Річард Райдер у 1970-х роках, а згодом популяризував австралієць Пітер Сінгер. Райдер, Сінгер та інші противники спешисизму стверджували, що він аналогічний до расизму, сексизму та іншим формам ірраціональної дискримінації та упереджень.

Популяризатор термыну Пітер Сінгер у своїй книзі "Звільнення тварин" 1975 року описав ідею спесишизму так:

"...упередження або упереджене ставлення на користь інтересів представників власного виду та проти інтересів представників інших видів, а також розгляд моральної цінності тварин як таких, що відрізняються просто через їхній вид", — уривок з книги Пітера Сінгера.

Тобто, боротьба проти спесишизму полягає у тому, щоб всі живі істоти мали рівні права і не були дискриміновані.

Раніше, видання "Коментарі" повідомляло, що Данія планує знищити 1,5 млн тварин. Таке рішення було прийняте, щоб зменшити поширення коронавірусу. Власники ферм отримали незначну компенсацію за кожну тварину.

 

 

 

 

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини