Головна Новини Суспільство події Впала кількість українців, впевнених у поверненні на Батьківщину: в чому причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Впала кількість українців, впевнених у поверненні на Батьківщину: в чому причина

Протягом останніх місяців влада України на різних рівнях взялася прямо і завуальовано сигналізувати – українцям, які виїхали за кордон, треба повертатися

14 березня 2024, 06:50 comments2100
Поділіться публікацією:

Від початку повномасштабного вторгнення Росії за кордон виїхали понад 6 млн українців. В основному жінки з дітьми. Для багатьох Україна не виглядає безпечним для життя місцем, декому просто нікуди повертатися, інших хвилює, чи зможе держава забезпечити їхнім дітям повноцінну освіту. Згідно опитування серед українських біженців за кордоном, частка тих, хто впевнений у поверненні в Україну скоротилася майже вдвічі порівняно з показниками 2023 року. Чому українці не поспішають повертатися додому? Чому впала кількість українців, впевнених у поверненні на Батьківщину? Видання "Коментарі" вивчило думки експертів, щоб розібратися у питанні.

Впала кількість українців, впевнених у поверненні на Батьківщину: в чому причина

Українські біженці. Фото: із відкритих джерел

Люди освоюються

Анатолій Амелін з "Українського інституту майбутнього" в інтерв’ю "BBC" зазначив, що доходи від одного мігранта у перший рік його перебування у США складають більш ніж 100 тис. доларів, а довгостроковий економічний ефект сягає 1,7-2 млн доларів. 

"Людина, яка приїздить, споживає, працює, орендує житло або навіть бере кредит і купує його, є базою для розвитку економіки,” — говорить експерт.

Навіть діти, які не працюють самі, стимулюють економіку країни, де живуть.

Відповідно до довоєнного дослідження "Українського інституту майбутнього", щоб виростити дитину від народження до 18-річчя середня українська родина витрачала на податки, товари та послуги від 80 до 100 тис. доларів.

За кожен рік, що дитина проживає, наприклад в Польщі, на неї витрачають близько 5 тис. доларів на додаткове споживання, пояснював Амелін. Це в два рази більше ніж соцдопомога, яку за рік сплачує на кожну українську дитину польський уряд.

Насправді серед тих, хто там залишився очевидно збільшується частка тих, хто осідає

Виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський в ефірі телемарафону зазначив, кількість біженців з України не змінюється та залишається "більш-менш стабільною".

"Зараз не дуже радісний результат опитування, яке ми провели серед біженців у грудні 2023 року та січні цього року. Ми бачимо, що частка тих, хто точно впевнений, що повернеться до України скоротилася до 26%. Проти 50% рік тому", — сказав Вишлінський.

За його словами, це можна інтерпретувати по-різному. Наприклад, що половина опитаних передумала, а можна інтерпретувати, що частина насправді з тих, хто планував тоді повернутися вже повернулися в Україну. Але насправді серед тих, хто там залишився очевидно збільшується частка тих, хто осідає.

Читайте також на порталі "Коментарі" — як вивести економіку з тіні: чи допоможе платне бронювання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

morrison

14 березня 2024, 09:57

просто у эмигрантов прошёл, наконец-то, "эффект марафона":) Они перестали слушать институты майбутнього и всерьёз задумались. И вот результат:) Скоро тут останутся только зеленые рыцари и кнехты тцк.


Новини