Головна Новини Суспільство події Влада зібралася повернути декларування для держслужбовців: чи допоможе це у боротьбі з корупцією
commentss НОВИНИ Всі новини

Влада зібралася повернути декларування для держслужбовців: чи допоможе це у боротьбі з корупцією

Повернення декларацій - більше політичний хід, ніж реальний крок до посилення боротьби з корупцією

22 лютого 2023, 19:45 comments1440
Поділіться публікацією:

Голова фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді Давид Арахамія повідомив, що президент підтримав петицію щодо відновлення декларування стану посадових осіб та депутатів, а також підтримав законопроект №8071, який поновлює подання та перевірку електронних декларацій. Як розцінюєте це рішення? Чи допоможе воно у боротьбі з корупцією? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Влада зібралася повернути декларування для держслужбовців: чи допоможе це у боротьбі з корупцією

Декларування для держслужбовців. Фото: з відкритих джерел

У Європі декларування давно – норма, проте й корупція там нікуди не поділася

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко впевнений, що декларації аж ніяк не допомагають боротьбі з корупцією.

"Бо кожен розумний чиновник дуже вміло заповнює декларацію, сховуючи реальні доходи, – аргументує експерт. – На папері все гарно. Але дуже далеко від істини. Корупціонер завжди має неофіційний дохід. І він завжди може найняти "відбілювачів" (юристів, фінансистів тощо), які допоможуть йому зробити таку декларацію, що податковий комар носа не підточить".

Олександр Охріменко звертає увагу, що в Європі декларування давно – норма. Однак і корупція там, підкреслює він, нікуди не поділася, навіть на порядок вища за нашу.

"Так, вона маскується. Не така явна, як українська. Хитріша. Але вона є. І декларації від неї не рятують", – пояснює експерт.

На його думку, для піару повернення декларацій – чудовий хід влади. Але для реальної боротьби із корупцією це нічого не дає.

"Рішення вдарить насамперед по чиновникам нижчої ланки. Які, не маючи можливості найняти спеціаліста для заповнення декларації, роблять якісь дурні помилки, які потім виходять їм боком. До реальної боротьби з корупцією, – наголошує Олександр Охріменко, – це не має жодного стосунку".

Швидше за все, вкотре побачимо багато галасу – без конкретних наслідків

Економічний експерт Данило Монін міркує так:

"Загалом заявлена ініціатива – хороша. Насамперед, з погляду прозорості доходів чиновників та влади".

Але, продовжує він, з огляду на те, що Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) вже особливо не показує ефективної роботи, ми, швидше за все, вкотре побачимо багато галасу – без конкретних наслідків.

"Влада та посади залишаються найприбутковішим місцем в Україні. У них там навіть зараз, майже через рік повномасштабної війни, все добре. На відміну від звичайних громадян та бізнесу", – констатує Данило Монін.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Раді ще на одного нардепа поменшає: чи є ризик нелегітимності парламенту.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини