Визнання ПА НАТО Росії країною-терористом: про що говорить це та інші рішення – чому це важливо

Теперь вірогідність створення трибуналу щодо військових злочинів країни-агресора на території України – дуже висока

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 21 листопада подякував Парламентській асамблеї НАТО, яка одноголосно (всі 30 країн Альянсу) визнала РФ державою-терористом та закликала створити спеціальний міжнародний трибунал з агресії Росії проти України. Що означають такі рішення? Чому це важливо? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

ПА НАТО визнала Росію ворогом людства

Заступник гендиректора телеканалу ATR журналіст Айдер Муждабаєв упевнений, що ймовірність трибуналу над росіянами – стовідсоткова.

"Вони вчиняли вже стільки злочинів (військових, кримінальних, матеріальних, моральних), що, у будь-якому разі, доведеться відповідати", – наголошує експерт.

Те, що парламентарі всіх країн НАТО, консенсусом, визнали РФ державою-терористом, наводить, на думку Айдера Муждабаєва, під спільний знаменник позицію всіх цивілізованих держав.

"Думаю, це буде враховано у всіх їхніх подальших діях, риториці, – зазначає він. – Якщо це країна-терорист, то й захищатись від неї треба всіма можливими силами. Об'єднаними. Адже країна-терорист загрожує не комусь окремо, а всім. По суті, ПА НАТО визнала Росію ворогом людства. Не просто України. І це усвідомлення – украй важливо. Я давно казав, що "русский мир", який побудував путінський режим, – це ворог всього людства. І жити з ним на одній планеті просто неможливо. Таку констатацію факту на рівні Альянсу давно слід було зробити. Але краще пізно, ніж ніколи".

Тепер, продовжує Айдер Муждабаєв, справа за визнанням РФ державою-терористом парламентами кожної країни НАТО.

"Це вже зробили у тому чи іншому формулюванні Польща, Латвія, Литва, Естонія, Чехія, – нагадує експерт. – Ті, хто найбільше зримо відчуває російську загрозу, дихання дракона. Час підтягнутися іншим".

Визнання Росії країною-терористом стало, схоже, прецедентом у світовій історії

Адвокат, юридичний експерт Тетяна Матяш вважає, що рішення ПА НАТО продемонстрували найважливіші аспекти. А саме – повну підтримку України та абсолютне засудження Росії.

"Створення трибуналу щодо військових злочинів країни-агресора на території України – надзвичайно важливе. Наші влада, суспільство домагаються того, щоб такий трибунал розпочав свою роботу якнайшвидше. Немає сумнівів, що розслідування та винесення вироків триватиме роками. Зі свіжих прикладів – справа про збиття росіянами цивільного "Боїнга" (рейс МН-17) у небі над Донеччиною влітку 2014-го. Суд у Нідерландах тривав п'ять років, а вирок було винесено лише минулого тижня. А, коли мова про величезну кількість військових злочинів з величезною кількістю тих, хто їх чинить на величезних територіях, то розслідування триватиме роками, а суди - і зовсім десятиліттями. Саме тому вже треба починати створювати відповідний трибунал, який би розпочав слухання – у тих справах, де слідство вже завершено", – вважає Тетяна Матяш.

На її думку, визнання Росії країною-терористом стало, схоже, прецедентом у світовій історії.

"Напевно, вперше це стосується цілої держави. І точно вперше – найбільшої у світі за площею, – зазначає експерт. – Із терористами, як відомо, переговори не ведуть. Тож це – ще один цвях у труну переговорів, на яких наполягає Путін та його оточення. І чим більше буде таких визнавань Росії – державою-терористом, державою-спонсором тероризму, державою з терористичним режимом – тим менше можливостей не те що переговорів, а й навіть розмов про них".

А ці розмови, наголошує Тетяна Матяш, на жаль, активізувалися останнім часом. І вони негативно впливають на настрої самих українців, проте зберігають надії путінському режиму залишити за собою частину наших територій. Отже, ПА НАТО зробила в цьому сенсі важливий дзвінок.

"Прийнятими рішеннями Росія фактично ізолюється від сучасних технологій, від цивілізованих країн, – наголошує експерт. – І ті фірми, компанії, які за допомогою різноманітних лавірувань ще намагалися залишитися на російському ринку, тепер можуть потрапити під санкції як спонсори тероризму. Те саме з часом, сподіваюся, торкнеться країн, які торгують із РФ".

Читайте також на порталі "Коментарі" - в ЄС знайшли альтернативу енергетичним постачанням з РФ: чи зможе Європа перейти на Середню Азію.