Головна Новини Суспільство події Військовий облік для жінок в Україні став обов’язковим: кого це стосуватиметься
commentss НОВИНИ Всі новини

Військовий облік для жінок в Україні став обов’язковим: кого це стосуватиметься

В Україні жінкам сотень професій доведеться стати на обов'язковий облік військовозобов'язаних

23 грудня 2021, 15:36
Поділіться публікацією:

Міністерство оборони України видало наказ, який зобов’язує жінок сотень професій стати на військовий облік. Документ уже  набув чинності, але резонанс у суспільстві отримав в останню добу. До переліку увійшли: програмісти, працівники пошти, юристи, журналісти, музиканти, соцпрацівники, представники сфер обслуговування, бухгалтери, діловоди, рекламники та десятки інших. З наказом можна ознайомитись за посиланням, передає ВВС.

Військовий облік для жінок в Україні став обов’язковим: кого це стосуватиметься

Жінка в армії. Фото з відкритих джерел

На прес-конференції Міноборони, яку сьогодні, 23 грудня, екстренно зібрали о 15-00, стало відомо, що українкам дадуть рівно рік, аби стати на військовий облік. Це буде стосуватись, за лише попередніми підрахунками, понад 30 мільйонів жінок. Оскільки граничний вік встановили на позначці у 60 років.

У Міноборони пояснили, що ситуація ніяк не пов’язана з загрозою повномасштабної війни з Росією, а лише є одним із пунктом виконання змін до закону "Про військову службу та обов’язок" від 30.03.21. Мовляв, процедура не нова, така практика давно існує, наприклад, для медиків, але нині просто розширили перелік професій.

Проте є ряд нюансів. Стати на військовий облік потрібно очно, окрім того строго за місцем реєстрації. Жінці доведеться особисто прибути до відповідних військоматів і надати документи для постановки на облік. Більше того, зробити це в інший спосіб не передбачено, оскільки вимагається також пройти і медичну комісію.

У Міноборони кажуть, жінок зможуть залучати до лав армії або до певних робіт у вонний час. А от у мирний період службу вони  будуть нести лише добровільно за контрактом.

"У нас пройшло шість хвиль мобілізацій, але жодна жінка без своєї згоди призвана не була. Цей процес у нас завжди відбувався. Сам процес постановки не змінився. І кожна жінка, яка підпадає під цей перелік, має стати на облік до кінця 2022 року. Онлайн це зробити неможливо, оскільки за умовами постановки кожна жінка має пройти медичну комісію,"- повідомили на прес-конференції.

Відповідальність за постановку на військовий облік буде покладена на свідомість самих жінок, однак роботодавців, які працюватимуть з працівницями, що уникатимуть цього обов’язку, держава оштрафує.

Читайте також: Путін не дав гарантій того, що Росія не нападе на Україну



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини