Головна Новини Суспільство події Війна в Україні: у чому важливість Криму для вторгнення РФ – чи є сенс в ударі Кримським мостом
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: у чому важливість Криму для вторгнення РФ – чи є сенс в ударі Кримським мостом

За час анексії Росія перетворила Крим на величезну військову базу, з якою сьогодні веде активно наступ на південь України

9 травня 2022, 13:35 comments2802
Поділіться публікацією:

Вранці 9 травня російські окупанти вдарили по Одещині чотирма ракетами типу "Онікс" з ракетного комплексу "Бастіон" в окупованому Криму. Про це повідомляє ОК "Південь". Експерти розповіли виданню "Коментарі", як використовується Росією кримський фактор у війні проти України.

Війна в Україні: у чому важливість Криму для вторгнення РФ – чи є сенс в ударі Кримським мостом

Крим. Фото з відкритих джерел

Окупація Криму готувалася для того, щоб розпочати подальший наступ на Україну

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко пояснює:

"Ця війна довела, що не може бути двох стратегій: окремої деокупації – Криму та окремої – Донбасу. Хоча подібні розмови були популярними ще півроку тому і навіть просувалися, зокрема, главою українського МЗС Кулебою. Тоді як я та низка інших експертів постійно пояснювали: війна – одна, агресор – один, отже, і стратегія деокупації має бути теж одна. І повномасштабне вторгнення РФ підтвердило нашу правоту".

Щодо можливого підриву Кримського мосту (тема останнім часом активно обговорюється), то Павло Жовніренко вважає, що певна логіка в цьому є.

"Кримський міст із самого початку будувався як засіб для забезпечення подальшої російської агресії проти України, – зазначає він. – Але я вчинив би гуманно з боку України. Попередив би у відповідний момент, що у тих, хто в'їхав до Криму незаконно, незаконно придбав там нерухомість, хто там служить – є тиждень на те, щоб залишити цю українську територію. А за тиждень Кримський міст може "самозруйнуватися", так би мовити".

Щодо всіх, хто приїхав до Криму після 20.02.14, хто придбав там нерухомість, експерт нагадує – відповідно до закону України "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях" будь-які документи, видані окупаційними адміністраціями (крім свідоцтв про народження та смерть) є недійсними. Легалізовані ті чи інші угоди між тими ж таки кримчанами, які жили на цих територіях до незаконної їх анексії Росією, можуть бути лише відповідно до українського законодавства.

Ну, а "прибульцям" — приготуватися. Для них найкращий варіант "валіза-вокзал-росія", упевнений Павло Жовніренко.

Навіть, якщо завтра Кримський міст буде повністю зруйнований, це не зупинить наступ армії Росії з Криму

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак вважає Крим великою коморою Росії у війні з Україною.

"За вісім останніх років Крим став місцем зосередження величезної кількості різної військової техніки, авіації, флоту, а також боєприпасів. У війні з Україною Крим відіграє ключову роль у постачанні російського військового угруповання, яке намагається наступати у напрямку Запоріжжя, Херсона та Миколаєва", – пояснює Іван Ступак.

Кримський міст, за його словами, це той самий випадок, коли важливість об'єкта штучно та надмірно завищена.

"Треба розуміти, що навіть, якщо завтра Кримський міст буде повністю зруйнований, це не зупинить наступ армії Росії з Криму. Там створено достатню кількість запасів для ведення тривалих бойових дій. Крім того, ніхто не скасовував настп Криму по морю з материкової частини Росії, — зазначає Іван Ступак. – Водночас, у наступу російських військ, що знаходяться на півдні України, є свої слабкі місця, про які, гадаю, командування української армії знає. Це стосується Кримського перешийка, Північно-Кримського каналу, Антонівського мосту та інших дрібних, але не менш важливих мостів".

Читайте також на порталі "Коментарі" – Володимир Путін знову спробував пояснити, чому розпочав війну проти України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

click

9 травня 2022, 12:58

click


Новини