Головна Новини Суспільство події Війна в Україні - чому Молдова зайняла нейтральну позицію
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні - чому Молдова зайняла нейтральну позицію

Енергозалежність від Росії змусила Молдову зайняти позицію вичікування у війні Росії проти України

2 квітня 2022, 12:05 comments1717
Поділіться публікацією:

Президент Молдови Майя Санду заявила, що країна збереже нейтралітет щодо Росії і не приєднуватиметься до санкцій Заходу через війну в Україні. Навела й аргументи такої позиції (переважно – економічні). Експерти оцінили для видання "Коментарі" дії молдавської влади у цій ситуації.

Війна в Україні - чому Молдова зайняла нейтральну позицію

Майя Санду. Фото: gov.md

Придністров'я – стратегічно зручна позиція для спроб штурму Одеси, а також для захоплення усієї Молдови

Політолог Андрій Окара пояснює обережність керівництва Молдови не лише найсильнішою енергетичною залежністю від Москви (на чому наголосила Майя Санду), а й тим, що республіка боїться стати наступним об'єктом російської агресії.

"Саме тому з боку офіційного Кишинева звучать заяви щодо нейтралітету та неприєднання до санкцій проти РФ за відкрите вторгнення в Україну. Водночас, Майя Санду наголошує на необхідності виведення російського контингенту з Придністров'я", – звертає увагу Андрій Окара.

На його думку, у світлі останніх подій стає очевидним, навіщо Кремль весь цей час так завзято чіплявся за Придністров'я, прикриваючи це традиційним пропагандистським меседжем у стилі "ми ж брати".

"Насправді Придністров'я – стратегічно зручна позиція для спроб штурму Одеси, а також для захоплення всієї Молдови. Ну і, звісно, важіль, за допомогою якого Кремль впливає на Кишинів, – пояснює політолог. – У результаті керівництво Молдови, за всього бажання, не може робити різких антиросійських кроків. А молдавське суспільство, незважаючи на різке зростання там після російської агресії проти України настроїв за об'єднання з Румунією (з фактично автоматичним членством у ЄС та НАТО), не може це втілити у життя".

Грузія, Молдова, Вірменія, Азербайджан зайняли досить нейтральну, вичікувальну позицію на тлі російсько-української війни

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв упевнений, що основою дій молдавського керівництва є зараз виключно економічні мотиви.

"Ситуація в Молдові чимось нагадує ситуацію в Грузії, коли економічна доцільність тяжіє над політичною необхідністю. Враховуючи, що всі країни пострадянського простору в тому чи іншому вигляді залежні від постачання російських енергоносіїв, Грузія, Молдова, Вірменія, Азербайджан зайняли досить нейтральну, вичікувальну позицію на тлі російсько-української війни. За принципом – своя сорочка ближче до тіла. Неприємно, цинічно, але факт", – зазначає Руслан Бізяєв.

На його думку, це не дивно з огляду на те, що ринок енергоносіїв зараз переживає серйозну кризу.

"У Європі – брак природного газу, а тут ще й путінська вимога купувати газ виключно за рублі (зокрема за допомогою конвертації у Газпромбанку). Не можуть швидко забезпечити потрібний обсяг газу для ЄС ні Катар, ні США. Відповідно, поділитися з тією самою Молдовою Європа не може. І Молдова змушена діяти як діє. Максимально нейтрально. Максимально обережно. Максимально компромісно. Власне, таким – максимально компромісним – президентом багато хто й бачив Санду. Різких рухів вона не робитиме", – прогнозує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в ВП заявили — "афганізації" в Україні не буде.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

МарьЯна

3 квітня 2022, 10:58

александр, может и так, но своя рубашка всегда ближе к телу, вот Санду и сделала выбор в сторону собственных национальных интересов. И молдавское население позитивно оценит ее позицию, что несомненно укрепит и поднимет ее авторитет и рейтинг внутри страны.

александр

2 квітня 2022, 11:53

пидорасы


Новини