Головна Новини Суспільство події Війна та бізнес: що так і не так з допомогою від української влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна та бізнес: що так і не так з допомогою від української влади

Експерти розповіли, чи ефективні рішення української влади у підтримці бізнесу під час війни та які кроки ще можна зробити для підняття економіки

8 березня 2022, 11:00
Поділіться публікацією:

На виконання доручення президента Володимира Зеленського уряд сформував пакет рішень, які мають підтримати український бізнес під час війни.

Війна та бізнес: що так і не так з допомогою від української влади

Війна та бізнес (фото з відкритих джерел)

Серед таких заходів: звільнення ФОП (ФОП) І та ІІ груп від ЄСВ; звільнення ФОП III групи та підприємств від ЄСВ за найманих працівників, які були призвані до ЗСУ, тероборони тощо; створення спецпакету допомоги як громадянам, і бізнесу; дозвіл не сплачувати податок на землю, а також оренду за землю держ- та комунвласності на територіях, де зараз ведуться бої; відстрочення сплати податків для всіх підприємств, які не зможуть дозволити собі такі платежі.

Як оцінюєте ухвалені рішення? Які ще кроки можна (потрібно) зробити для підтримки українського бізнесу у цей найскладніший час?

Економічний експерт, координатор громадянської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрій Гарнат вважає, що особливою підтримкою озвучені заходи вважати не варто. І пояснює – чому.

"В уряді запевняють, що мають намір звільнити підприємства та ФОП третьої групи від сплати ЄСВ за найманих працівників, які були призвані до лав ЗСУ. Але більшість робочих місць створюється юридичними особами (ТОВ). На сьогодні близько 70% бізнесу зупинили свою роботу, і підприємства фізично не можуть створювати й продавати свій продукт. При цьому, на більшості компаній продовжують числитися найняті працівники, з яких лише деяка частина була призвана до лав ЗСУ або ТРО", – зазначає експерт.

Коментуючи відкладання сплати податків для всіх підприємств, які не в змозі їх сплатити, Андрій Гарнат наголосив:

"У становищі, коли більшість компаній не тільки не може продовжувати свою діяльність, але і не може повноцінно розрахуватися за зобов'язаннями нарахування до фонду оплати праці, дивом згенерований прибуток повинен повністю залишитися на рахунку підприємств, для усунення касових розривів і формування фонду відновлення/ розвитку".

Експерт плюсує владі за те, що у них вистачило розуму відстрочити запровадження РРО, скасувати всі заходи ринкового та споживчого нагляду та встановити мораторій на проведення перевірок усіх видів для бізнесу.

Що стосується "пакету підтримки", то він, акцентує експерт, проходить під тимчасовим обмеженням – "на час воєнного стану та протягом 1 року після".

Але після закінчення військових дій бізнесу для відновлення знадобиться не менше 2-5 років. І це за умови грамотно сформованого сприятливого бізнес-клімату та реальної ефективної підтримки як фіскальними, так і монетарними інструментами, – вважає Андрій Гарнат. – Накотить соціальна проблема, яка вже торкнулася більшості громадян України – безробіття та критичне падіння купівельної спроможності внаслідок втрати джерел доходу. Отже, основний принцип – створювати робочі місця має стати вигідно і з мінімальними витратами на адміністрування".

На думку експерта, для того, щоб економіка справді змогла піднятися прискореними темпами, слід зробити наступні кроки:

1. Визначити поріг обороту (потрібний розрахунок) до 50 млн грн на рік, до якого бізнес, незалежно від форми власності, повністю звільняється від сплати ПДВ та сукупних витрат на фонд оплати праці. Залишається податок на прибуток, який сплачується за касовим принципом. Через рік це змінюється податок на виведений капітал. Відповідно, позбавляємось звітності.

2. Імпортне мито та ПДВ на ввезення обладнання в Україну – 0 (нуль).

3. Встановлюється верхня планка заробітної плати держслужбовців. Вона має перевищувати п'ятикратну середню зарплатню країни, з щорічною індексацією залежно від зростання країні середньої зарплатні.

4. Ліквідація пенсійного фонду та соціальних фондів та створення єдиного реєстру, де одержувач соцдопомоги реєструє з верифікацією банком, на карту якого перераховуватиметься допомога.

5. Ліквідація податкової міліції, відділу "К" СБУ, економічних підрозділів МВС, трудової, екологічної інспекцій ДСНС. Новостворене БЕБ переключається на контроль виключно держслужбовців та держструктур.

6. Ліс та викопні ресурси, видобуті в Україні, залишаються та продаються в Україні за цінами ринку України.

7. Відкриття держбанками кредитної лінії для малого та середнього бізнесу за принципом подання бізнес-плану (без вимоги про реальне забезпечення та фінансові результати попередніх періодів).

"Дія особливих умов – 3 роки, починаючи з моменту публікації закону, з можливістю подальшого продовження, із прив'язкою до індикаторів: динаміка зростання ВВП та середня зарплата. А для того, щоб досягти максимального зростання – економічного стрибка, необхідно створити умови для переведення економіки на інновативні рейки. І це окрема тема", – констатує Андрій Гарнат.

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь розмірковує так:

"Складні часи вимагають ухвалення лише правильних рішень. Не можна приймати половинчасті чи неправильні. Отже, рішення уряду щодо підтримки бізнесу – логічне, зрозуміле. Воно б і так працювало за замовчуванням. Але уряд зафіксував його відповідним розпорядженням".

Пакет вжитих заходів Руслан Соболь оцінює позитивно.

"Його б так у мирний час! Ми тоді серйозно стартували б у плані економіки, потужно додали, – упевнений він. – Але – є як є".

Ініціативою, яка заслуговує на особливу увагу, експерт називає рішення влади про виплату 6,5 тисяч грн щомісяця всім підприємцям і найманим співробітникам, які перебувають у зоні бойових дій і не можуть вести роботу, враховуючи ситуацію, яка склалася.

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович вважає, що у військовий час усі потуги збанкрутілого економічного блоку виглядають комічно.

"Поки що країна у вогні відстоює своє право на існування, прем'єр-міністр закликає створювати вільні економічні зони. Нещодавно він закликав усіх губернаторів створювати підприємства із мільйонами робочих місць. Це говорить про повну невідповідність Шмигаля посаді, – упевнений експерт. – Про повну відірваність від життя та нерозуміння, що ж мотивує підприємця створювати бізнес. Цей Кабмін пальцем не поворушив для створення комфортних умов. А Гетьманцев (Даниїл Гетьманцев – голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, один із адептів посилення фіскалізації – прим. ред.) взагалі зіштовхнув нашу країну на три пункти нижче в рейтингу економічної свободи. Це справжнє шкідництво. Як і те, що за 8 років війни ні Кабмін, ні Укроборонпром не змогли організувати такого простого виробництва, як пошиття бронежилетів. Про які тоді складні озброєння ми можемо говорити?!"

За словами Павла Себастьяновича, заходи, які пропонують уряд, такі як скасування сплати ЄСВ для ФОПів, – це курям на сміх.

"Потрібно переводити економіку на військові рейки. Це скасування будь-яких податків, будь-якої звітності, будь-якої реєстрації. Потрібно лише стягувати плату за користування грошовою інфраструктурою. Той, хто працює, платитиме. Той, хто зупинився через обстріл або втрату працівників, повинен мати період відновлення без необхідності доводити, що він зупинився, – пояснює експерт. – Плата за користування грошовою інфраструктурою – і все. Це може бути 4-6% платежу. Ось що треба зробити. Але нинішній уряд на це не спроможний! Такому уряду не можна довіряти жодний план Маршалла (програма допомоги Європі після Другої світової війни, запропонована в 1947 році американським держсекретарем Джорджем К. Маршаллом; вступила в дію у квітні 1948-го – прим. ред.) – все розікрадуть, все зіпсують. Потрібно терміново міняти в уряді економічний блок! Інакше не вистоємо. Захід теж нескінченно постачати снаряди не буде. Потрібно починати робити їх самим".

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що і через вторгнення в Україну економіка РФ на межі: чому найстрашніше для росіян ще попереду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини