Головна Новини Суспільство події Війна на Донбасі та добровольці: експерти з’ясували ставлення українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна на Донбасі та добровольці: експерти з’ясували ставлення українців

Як російська пропаганда вплинула на суспільну думку громадян у восьми регіонах України

19 травня 2021, 18:57
Поділіться публікацією:

Російські наративи про громадянську війну в Україні та про добровольців, які воювали на Донбасі, є найменш успішними серед українців. Такий висновок зробив аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", співавтор звіту, підготовленого "Детектор медіа", Петро Бурковський.

Війна на Донбасі та добровольці: експерти з’ясували ставлення українців

Війна на Донбасі. Фото з відкритих джерел

З огляду на загрозу порушення перемир’я на Донбасі з боку Росії та відновлення активних бойових дій, експерти протестували вплив двох тез російської пропаганди на свідомість українців у восьми регіонах.

Дослідження громадської думки провели у Донецькій, Луганській, Запорізькій, Дніпропетровській, Одеській, Херсонській, Миколаївській і Харківській областях.

Лише у Запорізькій області теза РФ про "громадянську війну" на Донбасі здобула більшість — так вважають 48% опитаних. Також 41% мешканців регіону негативно оцінює дії та мотиви добровольців.

"У Донецькій області 52% опитаних не погодилися ні з тим, що це "російська агресія", ні з тим, що це "громадянська війна". Проте відповіді абсолютної більшості на інші питання чітко показують, що в цьому разі респонденти ухилилися від соціальної несхвальної відповіді в такому питанні", — зазначають дослідники.

Крім того, у Донецькій області 59% респондентів вважають, що "добровольці, які воювали на Донбасі на боці України, здебільшого йшли на фронт за пільгами, наживою та високою зарплатою".

"Це один із російських наративів, який якраз і спрямований на посилення тези про "внутрішню" природу війни і на заперечення факту агресії з боку Росії", — пояснюють експерти.

У контексті впливу російської пропаганди аналітики також з’ясували ставлення українців на півдні та сході до подій Майдану та на які сфери життя найбільше впливає дезінформація Кремля.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ніколка

19 травня 2021, 19:20

Только идиот(иди оголтелый сепаратист-колаборант) может не видеть российской военной агрессии. Полно видеосвидетельств об обстрелах российскими Градами со своей территории приграничных военных и гражданских объектов Украины, есть свидетельства террориста Гиркина-Стрелкова о всей подноготной подготовки и проведению военной кампании по оккупации Крыма и отдельных районов Донецкой и Луганской областей. Перечислены все участники организации оккупации включая и вопросы финансирования оккупационных войск. Весь мир видел Паспорта и Военные билеты российских военных захваченных в плен УА.


Новини