Головна Новини Суспільство події Випробування або аварія: як Росія може бути причетна до радіаційного забруднення Європи
commentss НОВИНИ Всі новини

Випробування або аварія: як Росія може бути причетна до радіаційного забруднення Європи

Підвищений рівень радіаційного забруднення в червні зафіксували на кордоні Євросоюзу з Росією

6 липня 2020, 15:23 comments1162
Поділіться публікацією:

Підвищення рівня радіації на кордоні Росії та Євросоюзу може бути наслідком випробувань або аварії на атомній електростанції. Про це повідомили в Центрі Разумкова, де вирішили провести власне розслідування причин забруднення.

Випробування або аварія: як Росія може бути причетна до радіаційного забруднення Європи

Першими ще на початку червня бити на сполох почали в Норвегії. Там заявили, що з боку Росії в напрямку Євросоюзу рухається хмара радіації. Далі до норвежців приєдналися Фінляндія, а також Швеція. За даними Шведського управління з радіаційної безпеки, у містах Вісбю, а також Стокгольмі рівень радіаційних речовин різко підскочив. В атмосфері зафіксували небезпечну концентрацію ізотопів цезію, рутенію та кобальту.

Міжнародне агенство з атомної енергетики також заявило про підвищений радіаційний фон на кордоні з РФ, але остаточної причини такого явища так і не назвали.

У Центрі Разумкова вважають, що основних причин радіаційного забруднення Європи в червні може бути три:

Аварія на атомній електростанції

Якщо врахувати концентрацію ізотопів, то можна припустити, що був пошкоджений перший контур одного з ядерних реакторів або ж паливний елемент. Це могло відбутися на Кольській або ж Ленінградській АЕС, де використовують реактори першого радянського покоління. Також, ймовірно, схожа аварія могла статися на державному підприємстві "Маяк" у Челябінській області.

Аварія на плавучій АЕС "Академік Ломоносов"

Плавучу АЕС Росія ввела в експлуатацію в кінці травня цього року на Чукотці. До цього півроку вона працювала у тестовому режимі. "Академік Ломоносов" — це експериментальний проект. Не виключено, що під час випробувань могла статися аварія, а в атмосферу потрапили ізотопи, які хмарою пішли на Європу. Тестували станцію, щоб знайти слабкі місця і усунути їх перед продажем плавучих АЕС за кордон.

Випробування ядерної зброї

Росія зараз активно проводить різні навчання в Арктиці і тестує там нову зброю. У Центрі Разумкова нагадали, що в серпні 2019 року Росія вже спробувала випробувати крилату ракету на полігоні поблизу Сєвєродвінська. Тоді все пішло не за планом — стався вибух в ракетному двигуні, і, як наслідок, в атмосферу потрапила висока концентрація радіації.

Також Росія могла випробовувати торпеди у воді. Радіаційні частинки могли потрапити в повітря, коли уражену ціль підняли на поверхню.

Нагадаємо, що офіційної причини підвищення рівня радіації на кордоні Росії і Євросоюзу немає. У самій РФ раніше заявили, що вони взагалі ніяк до цього не причетні.

"Коментарі" також розповідали про те, що від радіації в Москві померли дві людини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини