Головна Новини Суспільство події Виправдання чи забуття: що буде після вироку Сергію Стерненку
commentss НОВИНИ Всі новини

Виправдання чи забуття: що буде після вироку Сергію Стерненку

Експерти пояснюють, чому Стерненка засудили саме зараз

23 лютого 2021, 16:12 comments1198
Поділіться публікацією:

Приморський районний суд Одеси засудив до семи років позбавлення волі одеського активіста Сергія Стерненка у справі за звинуваченням у викраденні людини. Активісти (праві й так звані "соросята") проводять акції, вимагаючи скасування вироку; депутати збираються "попросити" Генпрокурора у відставку — нібито за політичне переслідування активіста. Чому вирок винесли саме зараз? Як може далі розвиватися "кейс Стерненка"? Щоб остаточно не заплутатися в тому, що відбувається, "Коментарі" звернулися за поясненням до експертів. 

Виправдання чи забуття: що буде після вироку Сергію Стерненку

Експерти не вважають Стерненка політичним проектом. Колаж: 24 канал

"Нам намагаються показати баланс між справою Медведчука і справою Стерненка"

Політтехнолог Олександр Кондратенко впевнений, що крапку в справі Стерненка ставити рано. Особливо, з огляду на той факт, що вона вже давно знаходиться вже в політичній площині.

"Коментувати даний інформаційний привід можна як з точки зору "справедливості" судової системи, але також і як політичної розправи. Мені здається, вирок винесли саме зараз не випадково, бо виглядає це так, ніби правоохоронні органи і влада ставляться до всіх однаково та судять всіх по закону. Але це далеко не так, — вважає Олександр Кондратенко. — Нам намагаються показати баланс між справою Медведчука і справою Стерненка (русскій мір — праворадикали). Думки наших співгромадян розділилися: одні підтримують Сергія, інші, навпаки, святкують перемогу правосуддя. Така поляризація суспільства є ознакою того, що це — виключно політичний процес ".

За словами політтехнолога, на сьогодні з'являються передумови того, що Стерненко в майбутньому — це ще один політик, але не політичний проект.

"Хто і з якою метою буде використовувати цей кейс  покаже час. Робити з Сергія "політфігурку" вигідно тим силам, яким не вистачає зараз яскравих особистостей. З огляду на досить радикальне минуле Стерненко, його використовують ті політичні партії, які зараз мають підтримку стійкого проукраїнського електорату,  вважає Олександр Кондратенко. — Також зазначу, що інфопривід щодо Стерненка перебив сьогодні медійно і доставку незрозумілої вакцини в Україну, і те, як все ж протягли Вітренка на посаду. Звичайно, не в статусі повноцінного міністра / віце-прем'єра, але хоча б так".

В Україні часто політика йде поруч з криміналом (і навпаки)

Доктор права, адвокат Іван Ліберман вважає, що у "кейса Стерненка" є дві сторони  юридична та політична.

"З юридичної точки зору я допускаю, що буде подана апеляція на це рішення суду. Відповідні заяви вже звучать,  зазначає Іван Ліберман. — Чому вирок оголошено саме зараз? Кримінально-процесуальний кодекс дає можливість так чи інакше відстрочити винесення рішення. Можливо, прийшов час, в тому числі з точки зору політичних інтересів, який у нас нерідко змішані з юридичними, економічними та навіть кримінальними. Наскільки суворе покарання на 7 років позбавлення волі? Вважаю, що воно середнє  між максимальним терміном і виправданням".

Коментуючи політичну складову справи, навколо якого з'явилася вже маса заяв, в тому числі з вуст п'ятого президента України Петра Порошенка, доктор права підкреслює:

"В Україні, на жаль, часто-густо є такі тандеми як "кримінал+політика" і "політика+кримінал". А тому суддям важко приймати зважені, мудрі рішення. Адже ті, хто виносить вердикт як судова гілка влади, знаходяться під постійним тиском з боку політиків, вулиці, під загрозою розправи. Є відчуття страху. І часом спрацьовує елементарний інстинкт самозбереження, а не бажання слідувати букві закону".

Іван Ліберман зазначає, що в Європі політики і чиновники не дозволяють собі коментувати рішення судів, якими б вони не були. У нас же навколо гучних процесів піаряться практично всі.

"Я вважаю правильною позицію нардепа Олександра Фельдмана, який каже, що слід заборонити політикам коментувати рішення судів. Тому що своїми коментарями вони часто розхитують ситуацію в Україні",  пояснює доктор права.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, чим відомий Віктор Попревич, суддя, який оголосив скандальний вирок Сергію Стерненку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини