Головна Новини Суспільство події Виникнення коронавірусу в Китаї: навіщо США потрібно розслідування
commentss НОВИНИ Всі новини

Виникнення коронавірусу в Китаї: навіщо США потрібно розслідування

Експерти спрогнозували, до чого може привести розслідування США щодо походження коронавірусу в Китаї

27 травня 2021, 16:49
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден доручив американським спецслужбам докласти зусиль, щоб все ж з'ясувати причини виникнення пандемії коронавірусу. Тобто — США передають черговий привіт Китаю. До чого може привести розслідування? Які справжні цілі США? Як себе в цій ситуації показує Китай? "Коментарі" розбиралися в ситуації разом із експертами.

Виникнення коронавірусу в Китаї: навіщо США потрібно розслідування

Походження коронавірусу. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

"Байден прагне за допомогою американських спецслужб дати світовій громадськості достовірну розгадку витоків пандемії"

Кандидат політичних наук, викладач Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка Олександр Мішин зазначає, що в світі на цей момент вже більше 168 млн випадків інфікування коронавірусом (понад 2% населення планети) і понад 3,5 млн смертей від цієї напасті.

"Пандемія, що почалася на території Китаю в місті Ухані, завдала величезного удару по глобальній економіці, змінила норми соціальної поведінки, зробивши життя багатьох людей надзвичайно дискомфортним. Вона руйнує міждержавні зв'язки і контакти, підсилює напруженість у багатьох суспільствах, залишаючись ключовою проблемою поточного порядку для світових лідерів. Встановлення справжньої причини, яка породила коронакризу, буквально з самого початку виступало найважливішим питанням для вищого керівництва США. При адміністрації Трампа висувалася версія про рукотворну природу інфекції, тобто про її лабораторне походження, замість гіпотези панголінів (ящери, загін плацентарних ссавців, від яких, за однією теорією, почалося зараження коронавірусом; ще одні "підозрювані" — кажани — прим. ред.). Чинний глава Білого дому Джо Байден вже має в своїх руках звіти розвідувального співтовариства з цієї теми. Однак поки немає єдності розуміння в тому, яка з двох озвучених версій відповідає дійсності", — підкреслює експерт.

Він акцентує, що через це розростаються всілякі конспірологічні побудови, а також висуваються припущення, що попереду світ чекають все нові та нові хвилі глобальної бактеріологічної війни.

"Байден прагне за допомогою американських спецслужб дати світовій громадськості достовірну розгадку витоків пандемії, яка буде підкріплена залізними фактами. Але перешкодами на цьому шляху виступають як мінімум два фактори, — вважає Олександр Мішин. — Мова йде про закритість китайського керівництва, яке не бажає повноцінно і прозоро співпрацювати щодо міжнародного розслідування Уханьского спалаху. Також ускладнюють ситуацію кампанії дезінформації, здійснювані з боку Росії і КНР, чиї кошти пропаганди просувають "фейк" про американські біолабораторії, розкидані по всьому світу, а особливо за периметром російських і китайських кордонів. Історію про ці біолабораторії придумали в Росії ще в 90-х роках, щоб викликати неприйняття США в пострадянських країнах. Тепер її активно підхоплює китайська жовта преса, що в результаті сильно засмічує масову свідомість. Димова завіса навколо пандемії стає все більш щільною, і породжує найнеймовірніші страхи".

На думку експерта, Байден хоче з усім цим покінчити, повернувши американцям і народам світу впевненість в завтрашньому дні.

"Важливо відзначити, що якщо з'ясується причетність Пекіна до розробки вірусу, чи потурання китайського керівництва на ранніх етапах пандемії, то це можна трактувати як факт навмисного запуску Китаєм "бактеріологічної війни". І якщо все дійсно так, то Пекін може бути притягнутий до міжнародної відповідальності. Під сумнів буде поставлена не тільки міжнародна репутація китайського керівництва. Можливо і висунення вимог щодо відшкодування економічного збитку від пандемії. А це з урахуванням упущеної вигоди близько 10 трильйонів доларів США. Як результат Сі Цзіньпін може не переобратися в 2023 році, а сам Китай опиниться під величезним фінансовим пресом", — резюмує Олександр Мішин.

"Виглядає як якийсь піар-ефект"

Політтехнолог, партнер SIC Group, Глава Інституту демократії і розвитку "PolitA" і партії "Національна платформа" Катерина Одарченко нагадує, що раніше з подібними заявами (в стилі — вірус міг бути виведений штучно в одній з китайських лабораторій) виступав попередник Джо Байдена на посаді президента — Дональд Трамп. Але відповідних доказів знайдено не було.

"Я б не зводила все до конспірологічних теорій (типу вірус спеціально створили в лабораторії). Скоріше мова про те, що розвідка, інші спецслужби не зробили достатньої кількості дій для розслідування", — зазначає Катерина Одарченко.

На її думку, навряд чи від нового розслідування слід очікувати якихось гучних висновків. Швидше це все виглядає як якийсь піар-ефект. Хоч не виключено якісь процедури у відношенні до ситуації на рівні Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Раніше повідомлялося, чи можна було уникнути пандемії коронавірусу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини