Головна Новини Суспільство події Вихід фільму про затримання "вагнерівців": до яких сенсацій готуватися Україні 15 березня
commentss НОВИНИ Всі новини

Вихід фільму про затримання "вагнерівців": до яких сенсацій готуватися Україні 15 березня

Експерти розповіли, якою може бути реакція суспільства на фільм Bellingcat , а також по кому може вдарити викладена там інформація

11 березня 2021, 12:42
Поділіться публікацією:

Український журналіст Дмитро Гордон розкрив секрет, що мав на увазі під "доленосним важким днем" для всієї України, який повинен настати в понеділок, 15 березня. За його словами, мова про вихід фільму від Bellingcat про провалену суперспецоперацію із затримання "вагнерівців", яка проводилася спецслужбами США, Туреччини та України. Вона нібито була провалена через зраду всередині українського керівництва. Наскільки висока ймовірність "вибухового" ефекту тієї інформації, яку можуть викласти в фільмі? З цим питанням "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

Вихід фільму про затримання "вагнерівців": до яких сенсацій готуватися Україні 15 березня

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Все йде до того, що удар буде завдано по Офісу президента Зеленського

Експерт Українського інституту політики (УІП) Микола Спірідонов відзначає: "Дмитро Гордон — людина-флюгер. Він добре відчуває, куди дме вітер. У цьому сенсі досить зрозуміла його робота із розкручування фільму від Bellingcat. Раніше, взимку, один з журналістів, який працює над цим фільмом, анонсував його Олесі Бацман — дружині Гордона. Все йде до того, що удар буде завдано по Офісу президента Зеленського. Шукаємо, кому вигідно ... "

Микола Спірідонов нагадує, що мова піде про торішній провал операції із затримання "вагнерівців". І про нібито "злив", який відбувся в Офісі президента.

"Швидше за все, удар буде йти на очільника ОП Андрія Єрмака. Будуть спроби змістити його з посади. Такий удар вигідний екс-президенту Петру Порошенку, якому потрібно зараз відводити удари від себе у світлі санкцій проти Медведчука і його бізнесу (який розцвів за президентства Порошенка). Так що Гордон фактично підіграє Порошенку. Хоч свого часу підтримав Зеленського. Але, схоже, зараз Гордон відчуває, що довгострокові перспективи Порошенку можуть бути краще, ніж у Зеленського. І змінює ставку", — пояснює експерт УІП.

На його думку, ефект від фільму, які б дані там не привели, навряд чи буде серйозним.

"Українці звикли до різних компроматів. І прогноз Гордона, що це буде такий собі "вододіл" суспільства, якась сенсація, мабуть, перебільшений. Поки створюється враження, що Гордон виступає піар-агентом даного розслідування", — резюмує Микола Спірідонов.

Спроба відвернути увагу суспільства від насущних проблем

Політичний експерт Олександр Савченко вважає, що фільм, який анонсує Гордон, навряд чи здатний сколихнути українське суспільство.

"Раніше були численні розслідування, в тому числі щодо зловживань і відвертої корупції в армії, на війні, в медицині, на чому завгодно. Все вже в нашій країні було. Що може ще більше сколихнути суспільство? Швидше ми бачимо політичні ігри навколо і всередині Офісу президента, всередині політичних кланів. Просто спроба відвернути увагу суспільства від насущних проблем — здоров'я нації, економіка, конфлікт на Донбасі, корупція", — говорить експерт.

За його словами, навіть якщо у фільмі з'явиться інформація, що якісь українські держслужбовці спілкуються з представниками країни-агресора, це не стане "бомбою". Та й навряд чи сам фільм від Bellingcat буде спрямований проти української влади, вважає Олександр Савченко.

"Упевнений, що та спецслужба, яка замовила цей фільм (швидше за все — англійська) не зацікавлена в тому, щоб розгойдувати і без того розгойданий човен держави Україна. Більш того, я вважаю, що і США, і Великобританія будуть робити все, щоб захистити Офіс президента Зеленського, всю цю владу від "вагнергейтів" та інших скандалів. Просто тому, що так званий колективний Захід ця українська влада цілком влаштовує, — упевнений експерт. — Адже вона фактично лобіює його, а не наші, не українські, інтереси".

Раніше портал "Коментарі" розповідав, чи не чекає на нас вагнерГейт.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини