Вигнання Росії із Ради безпеки ООН та переформатування статутів ООН та ЄС: чи реально це

Росія, як країна-співзасновник ООН порушила всі мислимі і немислимі її норми, включаючи моральні, і немає права залишатися у цій організації

За скасування права "вето" у системі Ради безпеки ООН виступив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу. З аналогічними закликами вже виступали інші країни. А Україна наполегливо домагається вигнання Росії із Ради безпеки ООН. Яка ймовірність, що статут ООН чекає на переформатування? Чи може щось подібне відбутися в ЄС, де дії тієї ж Угорщини доводять, що принцип одностайності давно настав час змінити на голосування простою більшістю? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Замість недопущення війни, заради чого створювалася ООН, Росія сама цю війну розв'язала

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк називає логічними та зрозумілими претензії України як непостійного члена Ради безпеки ООН до РФ – постійного члена цього органу.

"Не може постійний член Ради безпеки ООН здійснювати агресію проти суверенної держави, величезну кількість військових злочинів, геноцид, а при цьому ще й шантажувати світ ядерною зброєю, продовольчою та енергетичною кризами. Не може перебувати в цьому органі держава, яка ламає світопорядок, на варті якого стоїть ООН. Не місце навіть взагалі в ООН державі, яка порушує всі міжнародні договори, правила, конвенції тощо. Замість недопущення війни, заради чого створювалася ООН, Росія сама цю війну розв'язала. Країна-співзасновник цієї організації порушила всі мислимі та немислимі її норми, включаючи моральні, – наголошує експерт. – Ситуація абсурдна!".

Безумовно, продовжує Тарас Семенюк, така держава-терорист має бути виключена із Ради безпеки ООН, або хоча б позбавлена права вето (і тут цілком логічна ініціатива Туреччини щодо взагалі скасування такого права). Не може одна країна руйнувати всі напрацювання інших членів, які намагаються сприяти покращенню ситуації зі світовою безпекою.

Те ж саме, зазначає експерт, стосується ЄС, де давно настав час ліквідувати правила одностайності, зробивши ставку на голосування більшістю.

Для України буде дуже добре, якщо Росія позбудеться місця в Раді безпеки ООН

Кандидат політичних наук Олександр Палій підтримує ідею турків, наголошуючи на тому, що американці зараз розвивають ідею позбавлення місця в Раді безпеки ООН для країни-агресора.

"Для України хороші обидва варіанти, тому що обидва вони ще більше ізолюють Росію, – зазначає експерт. – Щодо ЄС, то зараз у цій структурі розглядається ідея необхідності кваліфікованої більшості у ключових зовнішньополітичних (питаннях, на кшталт запровадження санкцій). Такий підхід зробить ЄС набагато потужнішим і позбавить корупційного заробітку режиму Орбана в Угорщині, який блокує санкції в обмін на підтримку Росії".

На думку Олександра Палія, в ООН, ймовірно, рано чи пізно переможе не лише ідея розширення Радбезу організації, і не стільки ідея загальної рівності держав у структурах організації, а скоріше якась суміш цих ідей.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Росія запустила кримський сценарій 2014-го: які підсумки першого дня псевдореферендумів.