Головна Новини Суспільство події Відновлення переговорів між Україною та РФ: чого чекати в найближчому майбутньому
commentss НОВИНИ Всі новини

Відновлення переговорів між Україною та РФ: чого чекати в найближчому майбутньому

Зустрічі Зеленського та Путіна варто чекати, коли можна буде обговорювати предметні домовленості

21 березня 2022, 11:35 comments2213
Поділіться публікацією:

У понеділок, 21 березня, відновлюються переговори між українською та російською делегаціями щодо війни в Україні. Президент Володимир Зеленський вже заявив, що є "компроміси", на які Україна не може погодитися. Це стосується територіальної цілісності, зокрема неприпустимої відмови від Криму, Донецької та Луганської областей. Чого чекати від переговорів у найближчому майбутньому? Який шанс на прямі переговори Зеленського з Путіним? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Відновлення переговорів між Україною та РФ: чого чекати в найближчому майбутньому

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Путін, схоже, погодиться на зустріч із Зеленським лише тоді, коли вже буде фінішна пряма

Голова правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник у Гуманітарній організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес пояснює:

"Прямі переговори Зеленського з Путіним будуть вінцем усього переговорного процесу. Нерозумно розраховувати, що вони відбудуться зараз. Поки що багато технічних деталей майбутньої угоди про мир – розробляються. І Путін, схоже, погодиться на зустріч із Зеленським лише тоді, коли вже буде фінішна пряма".

Прогнозуючи, про що можуть домовитися, експерт зазначив, що, схоже, Україна за підсумками цієї війни буде змушена змиритись із нейтральним статусом. Але це, впевнений він, не найгірший варіант, якщо буде дано вичерпні гарантії нашої безпеки з боку великих держав, включаючи РФ та США.

"Безумовно, ми підтримуємо погляди верховного головнокомандувача щодо необхідності обстоювати територіальну цілісність України. Це не є темою для компромісів. У цьому, можна шукати деякі складні модальності відносин із тим самим ОРДЛО. Є світова практика. Приклад того ж Південного Тироля (він Больцано – провінція в Італії, яка завдяки поширенню там німецької та латинської мов має спеціальний статус – прим. ред.). Напевно, можна шукати якихось компромісних варіантів, коли колишня територія т.зв. "ДНР" та "ЛНР" інтегрується до України на умовах широкої автономії. І цей варіант, можливо, влаштує всіх", – вважає Енріке Менендес.

А ось щодо Криму питання складніше, визнав він. І висловив надію, що наші переговорники мають кілька опцій з цього приводу.

"Я згадую тут пропозиції, які звучали від деяких політиків та аналітиків ще у 2014 році – про управління Кримом Україною та Росією спільно на основі певної концесії. Формат, коли на цій території є дві держави. Але це, знову ж таки, лише припущення", – наголошує експерт.

Щодо часу, коли українська та російська делегація на нинішніх переговорах можуть вийти на якийсь компромісний варіант, то про це Енріка Менендес думає наступне:

"Найближчі два тижні ще будуть інтенсивні бойові дії, коли обидві сторони (особливо РФ) спробують отримати перевагу на переговорах завдяки військовим успіхам. Зараз на фронті становище нагадує глухий кут. РФ, схоже, не має сил прориватися далі. А Україна не лише стабілізувала становище, а й почала відвойовувати території (Чугуїв відбили, зняли півкільце з Миколаєва, успішно йде оборона на Київському напрямку). Тож зараз проглядається певний паритет, який намагатимуться змінити до початку квітня. А потім, найімовірніше, з'явиться можливість виходити на велику конкретику у мирному процесі".

Єдиний варіант укладання миру – це широкий формат підписання великого міжнародного документа з реальними гарантіями безпеки України

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень доктор політичних наук Ігор Петренко вважає, що поки що надії на успішне завершення переговорів немає.

"Незважаючи на те, що риторика росіян змінилася, що вони перестали говорити мовою ультиматумів (завдяки нашим ЗСУ), все одно багато позицій залишаються дуже різними. Зеленський показав, що здавати національні інтереси він не збирається, питання територіальної цілісності та збереження державності є фундаментальним. Безперечно, головний пріоритет – це життя українців, але здати позиції перед РФ зараз означає ще більше смертей у майбутньому", – пояснює експерт.

Він наголошує, що Зеленський наполягає на прямих переговорах із Путіним, оскільки це означало б наявність прийнятних для обох сторін домовленостей.

"Але бункерний дід, по-перше, боїться виїжджати з території РФ, по-друге, – прямі переговори з "наркоманом" (у путінському трактуванні) фактично означають визнання Путіним своєї поразки. Думаю, що єдиний варіант укладання миру – це широкий формат підписання великого міжнародного документа із реальними гарантіями безпеки для України, – зазначає Ігор Петренко. – Тобто не договір між Україною та РФ, а договір між Україною, Росією та провідними країнами світу. Питання тільки в тому РФ до цього прийде, або її просто змусять це зробити ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — низка країн НАТО може запровадити війська в Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини