Головна Новини Суспільство події Відкрито рекордну кількість справ проти українських компаній
commentss НОВИНИ Всі новини

Відкрито рекордну кількість справ проти українських компаній

Кількість кримінальних справ проти бізнесу зросла у 2,6 раза за 2023 рік

15 липня 2024, 13:18
Поділіться публікацією:

В Україні значно зросла кількість кримінальних справ проти приватних компаній. Про це свідчить аналіз, здійснений сервісом Опендатабот з даними судового реєстру. У 2023 році кількість кримінальних проваджень збільшилась у 2,6 рази порівняно з попереднім роком, досягнувши позначки в 43,138 випадків.

Відкрито рекордну кількість справ проти українських компаній

Кількість кримінальних справ проти бізнесу зросла у 2,6 раза за 2023 рік

Серед 5015 компаній, які потрапили під слідство, особлива увага була зосереджена на шести компаніях, які фігурують у справах про легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом, а також чотирьох, що займались колабораційною діяльністю. До теперішнього моменту у 2024 році, 2839 компаній вже стали фігурантами у кримінальних провадженнях, з них одна за держзраду, три за колабораціонізм та десять за відмивання коштів.


Відкрито рекордну кількість справ проти українських компаній - фото 2

Проблематика не лише в збільшенні числа справ, а й у їх закінченні: до 80% кримінальних справ проти бізнесу закінчуються без вироку, і багато з них так і не дійшли до суду. Компанії отримують паперові листи від прокуратури про закриття справ, але ці документи є паперовими та їх автентичність складно підтвердити. Опендатабот звернувся до Офісу Генеральної прокуратури з ініціативою ввести електронний підпис для таких відповідей, що могло б полегшити бізнесам процедуру відновлення репутації, проте пропозицію було відхилено.

"Бізнес, який потрапив до судового реєстру як фігурант кримінальної справи, у подальшому має проблеми із фінмоніторингом та комплаєнсом. Навіть якщо справу було закрито, згадки у судовому реєстрі про те, що компанія фігурувала у кримінальній справі, залишаються назавжди: їх неможливо вилучити чи спростувати. Наразі бізнес не має жодної можливості захистити свою ділову репутацію у таких випадках. Публікація листів про закриття справ від прокуратури, підтверджених ЕЦП, могла б значно допомогти українському бізнесу, дозволяючи публічно спростовувати інформацію з реєстру та підтверджувати свою невинуватість",  — коментує Олексій Іванкін, засновник Опендатабота.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини