Головна Новини Суспільство події Відкрите вторгнення РФ: які основні висновки та прогнози на 45-й день війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Відкрите вторгнення РФ: які основні висновки та прогнози на 45-й день війни

Експерти розповіли, чому на 45-й день війни первісний план Москви остаточно провалився

9 квітня 2022, 12:35 comments1828
Поділіться публікацією:

Йде 45-й день відкритого вторгнення Росії до України. Які головні перемоги та провали Москви, Києва та колективного Заходу маємо на даний момент? Якими є прогнози подальшого розвитку ситуації? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Відкрите вторгнення РФ: які основні висновки та прогнози на 45-й день війни

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

На сьогодні можна констатувати, що ми не просто зупинили ворога, а й розпочинаємо контрнаступ на низці ділянок

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан акцентує, що коментарі дій наших збройних сил мають бути дуже виваженими. І передбачати як збереження військової таємниці, так і інших компонентів, які можуть зашкодити нашій обороноздатності та діям ЗСУ.

"На сьогодні можна констатувати, спираючись на публікації у відкритих джерелах, на заяви наших уповноважених на це осіб (насамперед, головкому ЗСУ генерала Залужного), що ми не просто зупинили ворога, а й розпочинаємо контрнаступ на низці ділянок. Вже звільнено Київську, Чернігівську, Сумську області. Відбувається визволення Херсонської області. Успішно йдуть певні бойові операції на тих напрямках, де Росія намагається чи то закріпитися, чи то піти у наступ. Ситуація, звісно, не стовідсотково покращала. Але, на мою думку, певний перелом у ході цієї війни вже стався", – зазначає генерал.

Враховуючи те, що продемонстрували українські полководці, українське військо, весь наш народ, партнери нарешті розпочали постачання в Україну відповідних видів озброєння. І це також – найважливіший момент, упевнений Василь Богдан.

"Більш того, як запевнив президент США Джо Байден, нам поставлятимуть прогресивне озброєння, зокрема засоби ППО та ПРО. Все це дає підстави говорити, що заходи, які вжито всередині України щодо мобілізації нашого резерву, а також підтримка партнерів – дають свій результат. І це спонукає РФ шукати вихід із конфлікту шляхом переговорів", – каже генерал.

За його словами, українська нація довела (попри певні песимістичні прогнози представників Заходу), що здатна боротися, перемагати та давати відсіч навіть ядерному агресору, яким є РФ.

"Те, як нині діє ставка верховного головнокомандувача, Генштаб дає свої позитивні результати, – вважає Василь Богдан. – І якщо продовжиться нарощування постачання нам потрібного озброєння (про яке говорить президент, наше військове командування), а паралельно посилюватимуться санкції проти Росії (передусім в енергетичній сфері – ембарго на нафту, газ, ядерне паливо, але й інші заходи, пов'язані з обмеженнями фінансової та зовнішньо-економічної діяльності країни-агресора), можна буде говорити про те, що наміри РФ влаштувати чергову хвилю наступу на Україну, захопити весь Донбас та частину Сходу – не увінчаються успіхом".

Тактика "якщо ви не підете на компроміси, ми й надалі вбиватимемо мирних" призвела до ще одного сумного для країни-агресора фактора

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич розмірковує так:

"Ми бачимо практично повний провал первісних планів, про які заявляли російські пропагандисти та політики. Ані зміни українського політичного керівництва, ані зміни геополітичного курсу України, ані залучення України до орбіти російського впливу не відбулося. Більше того – для них став несподіванкою не лише неймовірний опір ЗСУ, а й опір власне українців. Навіть цивільних. На територіях, де росіяни намагалися створити окупаційні адміністрації або адміністрації, які б із ними співпрацювали, поки все йде далеко не за планами РФ. Так званих "народних республік" не виникло. Відповідно, не сталося і зовнішньополітичної демонстрації, що українці нібито сплять і бачать, коли їх звільнить РФ".

Другим провалом експерт називає звірства Росії, спробу зіграти на страху, натиснувши тим самим на політичне керівництво України (яке дійсно звертає увагу на жертви серед цивільних осіб, на відміну від РФ).

"Тактика "якщо ви не підете на компроміси, ми й надалі вбиватимемо мирних" призвела до ще одного сумного для країни-агресора чинника. Вже на початку війни відбулася суттєва мобілізація української нації. Але після звірств, які росіяни вчинили у Бучі, Харкові, Маріуполі, Сумах, Чернігові – який відсоток громадян України вважатиме, що РФ "братня країна" чи хоча б нейтральний сусід? Питання риторичне. Адже до всього цього у нас навіть у парламенті було представлено проросійську політичну силу. Відповідно була певна частина українців, яка вважала, що з РФ можна дружити. Тепер такого нема. І це – довгостроковий ефект, – упевнений Ігор Тишкевич. – Це неможливо буде відіграти, як у випадку з 2014 роком, після анексії Криму, після окупації частини Донбасу. Тоді Росії вдалося частково зберегти позиції у деяких українських регіонах. А зараз? У тому ж ще недавно досить лояльному до РФ Харкові після всього, що агресор створив із цим містом – про яку лояльність до нього може йтися?".

Не досягнувши бажаних результатів загалом, Росія змінила пріоритети, зазначає експерт. Тепер усі сили кинуті на Донбас.

"Саме там агресор намагається "додавити", саме там намагається зіграти на підвищення ставок. І тут, на жаль, РФ на руку, у короткостроковій перспективі грають ціни на нафту, – акцентує Ігор Тишкевич. – З погляду можливості вести війну далі Росія зберегла ресурс. Її бюджет зверстаний із розрахунку середньорічної ціни на нафту в 44 долари США за барель. Російська нафта зараз продається з великим дисконтом щодо нафти марки Brent. Але дисконт до 65 доларів все одно означає, що на кожній умовній бочці Росія має 20 доларів зверху. Поза закладеними витратами російського бюджету. І це те, що дозволяє РФ у короткостроковій перспективі, у найближчі місяці, півріччя, продовжувати війну, тиснути на Україну та світ".

Щодо України, то на 45-й день відкритої російської агресії експерт вважає ключовим досягненням мобілізацію суспільства, те, що ми вистояли.

"Ще одним досягненням можна назвати поступове коригування нашими дипломатами, керівництвом держави – політики наших західних партнерів у стилі "давайте зачекаємо, подивимося, що буде далі". У тому числі щодо озброєння України та санкцій проти РФ. Позиція багатьох держав змінюється, – наголошує Ігор Тишкевич. – Давайте згадаємо початкові заяви Німеччини, Франції, США у перші дні війни – війна це погано, треба домовлятися. Сьогодні ця позиція значною мірою трансформувалася. Не так швидко, як нам хотілося б, але зміни відбуваються. І в цьому величезна заслуга і нашої армії, і нашої дипломатії. Президент Зеленський є дуже активним, він виступає перед парламентами величезної кількості країн. Причому апелює не до еліт, не до політиків, а до людей. Дуже активним є і МЗС, і економічна дипломатія, робота з торговими партнерами. Це все дає результат.

Натомість, продовжує експерт, є суттєві складнощі в економіці.

"Нам необхідно приймати швидші рішення щодо переведення економіки на військові рейки, – закликає він. – Щодо відновлення всього, що можна відновити. Адже Росія, знищуючи, серед іншого, громадянську інфраструктуру, робить усе, щоб Україна в середньостроковій перспективі ослабла економічно. І щоб РФ отримала через якийсь час можливість тиснути на нас ще економічними методами. Нам треба це мати на увазі. І розуміти, що ми можемо вистояти лише якщо після гарячої фази війни досить швидко відновимося. Та сама домовленість про припинення вогню – це буде лише завершення першого раунду. Але не завершення власне протистояння. Тому що цілі РФ більш глобальні. Тож після першого раунду нам треба буде якнайшвидше відновитися. Для того, щоб другого раунду зовсім не настало, або щоб ми змогли в ньому вистояти".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський заявив, що рішення про припинення війни в Україні залежить від однієї людини.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини