Головна Новини Суспільство події Видихати ще зарано: чому загроза вторгнення РФ наростає і що може статися в 20-х числах лютого
commentss НОВИНИ Всі новини

Видихати ще зарано: чому загроза вторгнення РФ наростає і що може статися в 20-х числах лютого

Західні політики та ЗМІ кілька місяців повідомляють про нарощування Росією військових сил біля кордону з Україною, що, на їхню думку, може свідчити про підготовку вторгнення

6 лютого 2022, 17:26
Поділіться публікацією:

Видання The New York Times, посилаючись на джерела в українському командуванні, вважає, що Росія поки що не готова до вторгнення на українську територію, але знаходиться на фінальному етапі підготовки до військової операції. До вторгнення вона може бути готовою вже в середині лютого. Яка ймовірність того, що вторгнення, про яке стільки говорять, все ж таки відбудеться в найближчому майбутньому? Хто більше нагнітає – РФ чи Захід? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Видихати ще зарано: чому загроза вторгнення РФ наростає і що може статися в 20-х числах лютого

Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Путін переносить дату вторгнення, виходячи з того, як сама Україна та наші міжнародні партнери реагують на російські дії

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов наголошує, що Росія справді нарощує свою присутність на кордонах з Україною. Причому не лише на своїй території, а й на території Білорусі.

"Вона проводить тактичну злагодженість між оперативно-батальйонними групами, розгортає інфраструктуру підтримки (зокрема медичну) можливого вторгнення. І продовжує нарощувати інформаційні атаки. У тому числі, за допомогою своїх проксіструктур, до яких з недавнього часу належить керівництво Білорусі, а з 2014-го – маріонеткові режими на тимчасово окупованих українських теренах. Все це явно координується з Кремля", – упевнений експерт.

На його думку, те, що в ЗМІ переноситься дата ймовірного вторгнення з січня, на початок лютого, його середину, а то й березень (після Олімпійських та Паралімпійських ігор) не так важливо. Важливо те, що вторгнення можливе будь-якої миті.

"Оскільки метою Путіна залишається, як і раніше, повне підпорядкування України, – пояснює Валерій Димов. – І поки що він просто переносить дату вторгнення, виходячи з того, як сама Україна та наші міжнародні партнери реагують на російські дії. Війна продовжується. Як я не раз говорив, Путін – це Гітлер із ядерною зброєю. А його шантаж широкомасштабною війною є одним із способів підпорядкування України, яку він не вважає за самостійну державу".

Нагнітання з боку західних ЗМІ експерт не бачить. Він вважає, що вони просто реагують на те, що реально відбувається. І реагують значно адекватніше, ніж у 2014-му. І реагують, апелюючи розвідданими.

"Не секрет, що США має масу супутників, найсильнішу розвідку. Крім того, існує проект "П'ять очей" – система контролю за ситуацією на земній кулі за допомогою координації супутників та державних органів між США, Канадою, Австралією, Японією та Великою Британією. Всі вони наголошують, що нагнітає саме РФ", – каже Валерій Димов.

Його значно турбує, як реагує на те, що відбувається українська влада.

Експерт пояснює:

"Коли президент Зеленський спершу каже "війни не буде, готуйтеся до шашликів", а через якийсь час – "Харків може бути окупований", це викликає багато питань. І дає агресору більше мотивації для вторгнення. Коли глава українського МЗС Кулеба заявляє, що західні партнери надмірно драматизують ситуацію, коли на Раді Безпеки ООН подібні заяви української влади цитує представник країни-агресора – це викликає у мене питання щодо адекватної оцінки офіційним Києвом ситуації, що складається навколо нашої країни".

У 20-х числа лютого Путін виступить з програмною промовою на Федеральних зборах РФ, де і буде озвучено якесь рішення

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука зазначає:

"Відповідь на запитання – буде вторгнення чи ні – знає лише Путін. Але загроза, безперечно, існує. Потрібно готуватися до найгіршого можливого сценарію. Коли буде прийнято рішення верховним головнокомандувачем РФ про початок повномасштабного вторгнення. Наші збройні сили, наш уряд, збройні сили повинні бути до такого сценарію готові. Незалежно від того відбудеться вторгнення чи ні – сам факт підготовки та мобілізації в Україні, на мою думку, приведе лише до позитивного результату".

На думку Георгія Туки, безвідповідально розглядати взаємини РФ та України у відриві від взаємин РФ із колективним Заходом. Одне іншого безпосередньо стосується. І пріоритетом за важливістю та глобальністю, швидше за все, є взаємини Росії з західними державами.

"Путін сам почав розкручувати цю спіраль жорсткого протистояння, виставляючи абсолютно неприйнятні ультимативні вимоги в хамській манері. Я таких аналогів не пригадаю. І тепер багато залежить від того, яке рішення буде ухвалено безпосередньо Путіним. Він отримав цілком очікувану – жорстку – відповідь від США та НАТО. Інакше вони відповісти на його хамські заяви просто не могли. І навряд чи він сам розраховував на якусь іншу відповідь. Відповідно, рішення про розвиток подій було ухвалено до того, як цей ультиматум у грудні пролунав із боку Кремля. І тепер залишилося тільки чекати, яке рішення ухвалить Кремль. А чекати, гадаю, залишилося недовго. У 20-х числа лютого мають відбутися Федеральні збори РФ, на яких Путін виступить з програмною промовою. І там, швидше за все, буде озвучено якесь рішення", – зазначає Георгій Тука.

Він вважає, що у спільну канву протистояння можна вкласти і російські обійми з Китаєм у рамках візиту Путіна до Пекіна.

"Далеко не перший рік Росія намагається привабити Китай, – наголошує Георгій Тука. — І спробувати створити якийсь, нехай навіть ситуативний союз РФ і КНР проти США та Заходу як такого. І у цьому зв'язку показове, на жаль, голосування Китаю синхронно з РФ у Раді безпеки ООН. Але говорити про те, що після спільної заяви Путіна і Сі Цзіньпіна сформувався якийсь союз (а надто військовий), передчасно. І на мій погляд – це взагалі нереально. Але я не виключаю, що після спільної заяви Китаю та РФ, коли Росія озвучила своє ставлення до питання Тайваню (на користь Китаю), Москва і Пекін зробили один одному якийсь реверанс у контексті не реагування чи м'якого реагування з боку КНР на можливі військові дії відносно низки територій. Китай – Тайвань, а Росія – найімовірніше, – Україна".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, чому США різко пом'якшили риторику щодо можливого вторгнення РФ в Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини