Головна Новини Суспільство події Верховний суд пояснив, чому відмовився розглядати відсторонення глави КСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Верховний суд пояснив, чому відмовився розглядати відсторонення глави КСУ

У Верховному суді відмовилися розглядати позов Олександра Тупицького

3 лютого 2021, 22:30
Поділіться публікацією:

Верховний суд відмовився відкривати провадження у справі №9901 / 20/21 про відсторонення Олександра Тупицького з посади голови Конституційного суду України. Про це йдеться в заяві Верховного суду на сторінці в Facebook.

Верховний суд пояснив, чому відмовився розглядати відсторонення глави КСУ

Верховний суд (фото з відкритих джерел)

Верховний суд пояснив, що потрібно звернутися до Конституційного суду.

У заяві вказується на те, що позивач у своєму позові говорить про нібито незаконність і неконституційність указу президента про відсторонення Тупицького, однак Верховний суд не може розглядати питання конституційності — це повноваження КСУ.

"Верховний суд зазначив, що відповідно до ч. 2 ст. 19 КАС України юрисдикція адміністративних судів не поширюється на справи, зокрема, віднесені до юрисдикції КСУ", — пояснили в суді.

Суд зазначив, що правовий статус президента України відноситься до сфери конституційних правовідносин, тому офіційне тлумачення Конституції України, як і вирішення питання про відповідність закону або іншого правового акта про обсяг повноважень президента Конституції України є винятковим повноваженням Конституційного Суду.

Президент України Володимир Зеленський відсторонив на два місяці від виконання обов'язків судді главу Конституційного суду України Олександра Тупицького. Г лаву КСУ Олександра Тупицького підозрюють в підкупі свідка і введенні в оману суду шляхом використання свідомо неправдивих показань свідка.

Нагадаємо, Олександр Тупицький вважає, що йому хочуть вручити липова підозра. Відповідну заяву глави суду опубліковано на офіційному сайті відомства. Про подібну можливість, як повідомляється в документі, Тупицького інформували достовірні джерела, посилаючись на Офіс Президента.

"Вручення" підозри нібито заплановано на вечір 13 січня, коли Олександр Тупицький разом з родиною повернеться в Україну з відпочинку в Дубаї. Сам же глава КСУ вважає подібне виключно публічним шоу з елементами інсценування для ЗМІ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини