Головна Новини Суспільство події Великі суми штрафів за незаконне будівництво: скільки платитимуть порушники
commentss НОВИНИ Всі новини

Великі суми штрафів за незаконне будівництво: скільки платитимуть порушники

Великі суми платитимуть будівельники, що зводять комерційну забудову та хмарочоси

11 листопада 2021, 17:30
Поділіться публікацією:

Великі суми штрафів за незаконне будівництво: скільки платитимуть порушники

Нардепи мають проголосувати у другому читанні за законопроект, фото з відкритих джерел

В грудні в другому читанні розглянуть законопроєкт №5655, що передбачає реформування містобудівної сфери. Про це повідомляють на сайті партії "Слуга народу".

Найбільшу суму штрафу будуть сплачувати замовники будівництва класу СС2 та СС3, що будують без права на будівництво. За таку діяльність вони будуть зобов'язані сплатити штрафи від 370 до 400 прожиткових мінімумів (992,4 тис. грн для СС2) і від 900 до 950 прожиткових мінімумів (2,357 млн грн для СС3).

В документі прописана класифікація сум стягнень залежно від ступеня тяжкості правопорушення. Тому суд може ухвалити рішення про стягнення сум в кілька разів більших за згадані. Законопроєкт передбачає застосування коефіцієнтів, тобто сума може множитися на певне число — від 2 до 5.

Для прикладу порушника, що проводить незаконне будівництво на пам'ятці архітектури, можуть покарати штрафом, що буде у 5 разів більший за 950 мінімумів.

Великі суми штрафів за незаконне будівництво: скільки платитимуть порушники - фото 2

Нардеп Олена Шуляк впевнена, що нова система штрафів буде ефективною. Великі суми платитимуть будівельники, що зводять комерційну забудову та хмарочоси. А от для власників приватних будинків або невеликих об’єктів, суми будуть адекватними.

Однак крім значних сум буде передбачено кримінальну відповідальність для забудовників, що порушують законодавство. У законопроєкті №5877 прописані зміни до норм Кримінального кодексу. Посилять покарання за самовільне зайняття землі, самочинне будівництво.

Якщо така діяльність спричинила тяжкі технологічні аварії, екологічні катастрофи, загибель чи масове захворювання населення, то винуватців запроторять за ґрати на строк від трьох до п’яти років.

Відповідно до законопроєкту №5655 через електронну систему реєструватимуть права на виконання підготовчих і будівельних робіт. Через систему замовники подаватимуть заявки. Право йому буде надано, якщо наявні всі необхідні документи.

Як повідомляв портал "Коментарі", міністр розповів, як зміниться "Укрзалізниця" при "Великому будівництві".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини