Головна Новини Суспільство події В Україні зареєстровано 48 індустріальних парків, а робітників усього 7 - Скаршевський
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні зареєстровано 48 індустріальних парків, а робітників усього 7 - Скаршевський

Віцепрезидент Українського союзу промисловців і підприємців Віктор Скаршевський про те, що може перешкодити стимулювати створення індустріальних парків в Україні

23 червня 2021, 04:37
Поділіться публікацією:

В Україні закон про ІП прийнятий давно. Але там не було прописано особливих стимулів. Відповідно — не було особливої зацікавленості для їх розвитку. У нас зареєстровано 48 індустріальних парків, а робітників — всього 7, а внесок їх в економіку — мізерний. Про це заявив віцепрезидент Українського союзу промисловців і підприємців Віктор Скаршевський виданню "Коментарі-Україна".

В Україні зареєстровано 48 індустріальних парків, а робітників усього 7 - Скаршевський

Віктор Скаршевський (фото з відкритих джерел)

"Тому і виникла ініціатива у нардепів (хоч логічніше було б, щоб вона виходила від уряду) — прийняти ряд законопроєктів для стимулювання створення ВП. Перший прийнятий зараз в першому читанні. Ще два, де прописані митні і податкові стимули — поки на розгляді. Без прийняття всіх трьох, в комплексі, ВП у повну потужність не запрацюють. У тому законопроєкті, що прийнятий 15 квітня, є ряд істотних стимулів. Так, передбачається компенсація 50% витрат підключення і приєднання до електромереж. В Україні це — одна з болючих тем при створенні нових промислових підприємств", — підкреслив експерт.

Також Скаршевський додав, що також передбачається компенсація процентних платежів по кредитах (в залежності від частки експорту продукції власного виробництва в загальному доході від їх господарської діяльності).

"Це важливо з точки зору стимулювання експорту. Чим більше експорту, тим більше компенсаційний відсоток по кредитах. І третій стимул — часткова компенсація інвестицій учасників ВП у створенні виробництва, здійснених протягом перших трьох років господарської діяльності в межах індустріального парку. Все це — правильні стимули. Але є побоювання щодо перспектив прийняття законопроєктів в цілому. І цього, і тих двох, що ще не проголосовані в першому читанні. І перешкоджати цьому можуть наші міжнародні зобов'язання перед МВФ, ЄС, а також Світовою організацією торгівлі (СОТ). Так, після прийняття законопроєкту про локалізацію в першому читанні, була бурхлива реакція з боку ЄС і США. Мовляв, не можна віддавати пріоритет національному товаровиробнику, зокрема машинобудування. Це нібито порушує міжнародні зобов'язання, взяті на себе Україною", — додав експерт.

Як повідомляли раніше група "Метінвест" запускає будівництво нового цеху з виробництва холоднокатаного прокату, оцинкованого і пофарбованого рулону на Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини