Головна Новини Суспільство події В Україні запрацювала екопрокуратура: як працюватиме та чим опікуватиметься
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні запрацювала екопрокуратура: як працюватиме та чим опікуватиметься

Окремий департамент створили влітку 2021 року

27 жовтня 2021, 13:55 comments1185
Поділіться публікацією:

Відповідно до Наказу Офісу Генерального прокурора від 2 серпня 2021 року № 247 "Про затвердження Положення про Спеціалізовану екологічну прокуратуру (на правах Департаменту)" було визначено права та обов'язки прокурорів, що працюватимуть в Спеціалізованій екопрокуратурі. Про це відомо з сайту Верховної Ради.

В Україні запрацювала екопрокуратура: як працюватиме та чим опікуватиметься

В Україні створили нову прокуратуру, фото з відкритих джерел

Окремий департамент створили влітку 2021 року, його очолив Олексій Мельник. За словами Ірини Венедіктової, над створенням окремого підрозділу працювали протягом року. Також вона додала, що екопрокуратура буде розслідувати факти злочинів проти довкілля.

Що таке екопрокуратура

Спеціалізована екологічна прокуратура — це самостійний структурний підрозділ Офісу Генерального прокурора, що підпорядковується першому заступнику або заступнику Генерального прокурора.

Екопрокуратура включає в себе два відділи організації нагляду за додержанням законів у кримінальних провадженнях у сфері охорони навколишнього середовища, а також відділ представництва інтересів держави в суді у сфері охорони природи та відділ організаційно-аналітичного та документального забезпечення.

Чим займається екопрокуратура

Прокурори наглядають за досудовими розслідуваннями, є представниками публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про злочини у сфері охорони природи, які вчиняють в тому числі й юридичні особи.

Класифікація злочинів, розслідування яких контролюють прокурори:
- протиправне привласнення коштів й майна, які призначені для охорони природних ресурсів, захисту природи;
- ввезення відходів без дозволів, незаконний обіг радіоактивних матеріалів, порушення норм радіаційної безпеки;
- ухилення від сплати екологічного податку, ренти за те, що підприємства користуються водою, лісами, надрами;
- злочини в сфері земельних відносин, стосовно земель, які охороняються державою та призначені для лісового господарства, рекреації тощо.

Прокурори мають право реєструвати та розглядати заяви та повідомлення від громадян про злочини й правопорушення в сфері екології. Працівники Спеціалізованої прокуратури можуть розглядати та вирішувати скарги на рішення, дії слідчих.

Спеціалізована прокуратура має право протидіяти корупції у сфері охорони природного середовища. До її завдань відносять координування діяльності інших правоохоронних органів в сфері розслідування та попередження порушень екологічного законодавства.

Прокурори можуть проводити перевірки в обласних прокуратурах, брати участь в опрацюванні законопроектів, розпоряджень, указів уряду, вносити пропозицій як вдосконалити законодавство.

Прокурори беруть участь в судових засіданнях в справах про злочини в сфері порушення природоохоронного законодавства. Спеціалізована прокуратура може готувати заяви і клопотання до судів касаційної інстанції.

Працівники цього департаменту в тому числі проводять моніторинг засобів масової інформації, щоб виявляти факти порушень природоохоронного законодавства. Загалом прокурори виконують ще багато інших функцій, які прописані в їхніх посадових інструкціях.

Як повідомляв портал "Коментарі", один із кандидатів на вакантну посаду міністра захисту довкілля та природних ресурсів України народний депутат від “Слуги народу” Андрій Жупанин розповів, чи готовий він обійняти посаду міністра.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини