Головна Новини Суспільство події В Україні вперше вводять в обіг кольорову монету (ФОТО)
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні вперше вводять в обіг кольорову монету (ФОТО)

Монету номіналом 5 гривень вводить в обіг Національний банк України з 10 серпня

10 серпня 2021, 12:45
Поділіться публікацією:

Пам'ятна монета, присвячена 30-річчю незалежності України, номіналом 5 грн вводиться в обіг з 10 серпня 2021 року. Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.

В Україні вперше вводять в обіг кольорову монету (ФОТО)

Нацбанк, фото з відкритих джерел

На аверсі монети — композиція, що символізує Україну: безкраї поля у вигляді стилізованих орнаментів, над якими летять лелеки. Угорі — малий Державний Герб України; написи: "Україна", "2021", "5 гривень". Крім того, на реверсі монети — кольорова вишита стрічка, яка символізує код української нації.

Згадана стрічка не тільки є символом української нації, а й нагадує ДНК, тобто матеріальний носій генетичної інформації, який забезпечує збереження, передачу й поширення інформації. Написи на цій стороні монети розміщено угорі ліворуч ("30 років") на матовому тлі й унизу праворуч ("Незалежності України") — на дзеркальному тлі.

Монета буде виготовлена з металу нейзильберу — сплаву міді, нікелю та цинку. Як правило, пам'ятні монети випускають в пам'ять про якусь подію. Такі монети мають чіткий дизайн із посиланням на випадок, коли вони були видані. Багато з монет цієї категорії слугують виключно як колекційні предмети, хоча деякі країни випускають ювілейні монети для регулярного обороту.

В Україні вперше вводять в обіг кольорову монету (ФОТО) - фото 2

Наприклад, у Древній Греції й Древньому Римі випускали монети, які служать історичними документами. Ранньоримські бронзові монети, на яких був зображений ніс корабля, свідчили про загибель флоту у битві при Акції в 31 році до н.е. Пам'ятними вважаються і численні монети Римської імперії в честь перемог і завоювань, які відтворено на монетах у вигляді почесних імен ("Parthicus maximus", "Medicus", "Germanicus") або зображень.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, як буде виглядати нова п'ятигривнева монета "Маяки України".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини