Головна Новини Суспільство події В Україні можуть скасувати систему харчування ЗСУ за стандартами НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні можуть скасувати систему харчування ЗСУ за стандартами НАТО

Очільник новоствореного структурного підрозділу МОУ - Агентства ресурсного забезпечення армії Арсен Жумаділов оголосив про зміни у процесах організації харчування військових

13 листопада 2023, 13:50
Поділіться публікацією:

На виконання вимог НАТО, із березня 2017 року в Україну було розпочато впровадження реформи харчування ЗСУ. Серед іншого вона передбачала імплементацію системи харчування військових за Каталогом, який включає в себе понад 400 позицій продукції. Про успішність вказаної реформи Міноборони неодноразово звітувало публічно, та наразі в оборонному відомстві хочуть від неї відмовитися. Відповідна ініціатива належить очільнику новоствореного структурного підрозділу МОУ — Агентства ресурсного забезпечення армії — Арсену Жумаділову.

В Україні можуть скасувати систему харчування ЗСУ за стандартами НАТО

Харчування в армії. Фото з відкритих джерел

Так, Жумаділов оголосив про зміни у процесах організації харчування військових. Зокрема, його ініціатива полягає у поверненні до "старої" системи харчування армії, коли для ЗСУ закуповувалися певні продукти окремо, послуги з їх доставки окремо, а також приготування їжі за допомогою фірм аутсорсерів — теж окремо.

Коментуючи вказану ініціативу, Жумаділов повідомив, що товарна та сервісна складова організація харчування в армії буде розділена.

"Сервісна полягатиме в тому, щоб формувати партії та розвозити їх по місцях доставки, а товарна складова – закуповувати продукцію харчування для потреб армії", — сказав він.

Відмову від Каталогу та комплексного підходу до організації харчування ЗСУ на користь закупівель окремих видів продуктів та повернення старої моделі "аутсорсерів" в МОУ обґрунтовують прагненням до "прозорості" та до зниження корупційних ризиків. Хоча, що так, що так закупівлі проходять через Prozorro та є публічними.

Нагадаємо, реформа харчування ЗСУ за стандартами НАТО і впровадження Каталогу, була успішно завершена у 2020 році. Поява Каталогів дозволила розширити раціон військових, гарантувати їм свіжу їжу та виключила потребу в "аутсорсерах", на залученні яких часто процвітали корупційні схеми.

В Україні можуть скасувати систему харчування ЗСУ за стандартами НАТО - фото 2

"В Збройних Силах збільшено раціон харчування з 32 позицій до 406. Зокрема додано свіжі овочі та фрукти, та такі позиції як кава", — звітували в МОУ про реформу.

За словами Діани Петрені, яка курувала процесом модернізації харчування ЗСУ у 2015-2019 роках, "зарубати" вказану реформу НАТО в Україні різні чиновники намагалися неодноразово. Серед них був, наприклад, і колишній Главком ВСУ Руслан Хомчак. Протидію чинили як раз в інтересах згаданих вище "аутсорсерів", котрих тоді таки прибрали, а зараз планують знову повернути — у вигляді "сервісної складової".

Додамо, що Арсен Жумаділова був призначений на посаду керівника Агентством ресурсного забезпечення армії МОУ попереднім міністром оборони Олексієм Резніковим.

Новий міністр оборони Рустем Умєров не став змінювати кадри, і Жумаділов нещодавно очолив ДП "Державний оператор тилу"



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини