Головна Новини Суспільство події В Україні можна отримати компенсацію за перебої зі світлом: куди звертатися
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні можна отримати компенсацію за перебої зі світлом: куди звертатися

В Кабміні розповіли про механізм дій

20 серпня 2021, 15:54
Поділіться публікацією:

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, збільшила  штрафи компаніям за відключення електрики. Це наслідки змін та встановлення стандартів, яких відтепер дотримуватимуться і в нашій країні щодо якості електропостачання та нарахування компенсації громадянам, які сьогодні часто потерпають від непланових відключень електрики.  Про ці новації інформує на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook представниця Нацкомісії Ольга Бабій.

В Україні можна отримати компенсацію за перебої зі світлом: куди звертатися

Кожен може отримати таку компенсацію (фото з відкритих джерел)

Відтепер прописано розмір грошових коштів, коли немає фази більш як 24 години для громадян, будинки яких приєднані до мереж за трифазною схемою живлення. Ще тривалість аварійних відключень з нового року має не перевищувати 22 години. Постачальники, які планують на якийсь період вимкнути струм в мережах, обов'язково повинні попереджувати про це своїх клієнтів. Тривалість таких відключень комісією зменшена з 24 годин до не більше 12 годин в літній період та 6 годин – в осінньо-зимовий.

Коли енергетики планують реконструкцію та заміну мережі, перерва з подачею електрики не повинна перевищувати 24 години влітку та 8 годин в осінньо-зимовий період.

 Компенсацію отримати відтепер реально

Прийнятий Нацкомісією стандарт якості дозволить українцям впливати на приватні компанії, які до цього часу могли вимкнути світло в помешканні, коли їм заманеться. За таке самоуправство їх можна наказувати фінансово – вимагати гроші за перебої з електрикою.

Пані Ольга Бабій зауважила, що споживач, в домогосподарстві якого кількість вимкнень електрики перевищувала допустимий стандарт – має право отримати компенсацію.

Сума ця цілком реальна і становить 200 гривень для представників індивідуального сектора. Для всіх інших -600 гривень. Ще додатково 50 гривень за кожне відключення, що перевищує прийнятий стандарт.

Українці, яких вже дістали часті відключення електрики, відтепер можуть діяти. Звертатись за компенсацією до операторів систем розподілу, з якими в них укладено договір про послуги з постачання електрики.

Аби її отримати, слід написати заяву, вказавши недотримання гарантованого стандарту.Тобто вказати кількість відключень електроструму за один рік, тривалість яких більше одної години.

Нагадаємо, що видання "Коментарі" повідомляло про те, що у яких містах України найдорожча комуналка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини