Головна Новини Суспільство події В Україні хочуть відкрити реєстр заборонених сайтів: що це означає
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні хочуть відкрити реєстр заборонених сайтів: що це означає

Початково у список може увійти близько 400 різних веб-порталів

9 липня 2021, 12:54
Поділіться публікацією:

Українським користувачам інтернету, ймовірно, слід готуватися до того, що деякі медіа незабаром можуть стати недоступними. До цього, імовірно, призведе створення реєстру заборонених сайтів. За словами члена інтернет-асоціації України Максима Тульєва, подібна ініціатива була підтримана на нараді Ради нацбезпеки і оборони 8 липня.

В Україні хочуть відкрити реєстр заборонених сайтів: що це означає

В Україні може з’явитися реєстр заборонених сайтів. Фото із відкритих джерел

Тульєв зазначив, що знаходиться в складі робочої групи, яка повинна зайнятися технічною реалізацією створення подібного ресурсу.

"Спробую якось зупинити це безумство, але шансів, відверто, мало", — підкреслив фахівець.

Також Максим Тульєв додав, що наявність такого переліку заборонених сайтів є справжньою "калькою" на російський "Роскомнадзор", із допомогою якого блокуються не лише неугодні владі сайти, але і свого часу обмежувалася робота месенджера Telegram.

Деякі українські ЗМІ вже відзначили, що начебто дехто із великих операторів інтернет-зв'язку повідомили: до "забороненого" списку може початково потрапити близько чотирьох сотень сайтів.

Відзначимо, що перша інформація про подібної ідеї з'явилася в Мережі від того ж Максима Тульєва тиждень тому, 1 липня. Тоді фахівець на особистій Facebook-сторінці повідомив, що з подібною ініціативою до РНБО нібито звернулися українські оператори зв'язку. Мовляв, наявність подібного реєстру може допомогти зі зручністю і більш якісним підходом до блокування заборонених ресурсів

"Ще раз. Ініціатива створення "Укрокомнадзора" — це не ініціатива недобитих бандюків часів Януковича. Це ініціатива учасників ринку. Живіть тепер з цим", — зазначив тоді Тульєв.

У коментарях до свіжої публікації Тульєва на Facebook вже розгорілося активне обговорення подібної ініціативи. Багато коментаторів щиро турбуються про ймовірну появу прямої цензури в українському інтернеті. Головним аргументом в обговоренні є наявність різниці між забороною на доступ до сайтів компаніям країни-агресора, на які накладено санкції, і реєстром заборонених ресурсів, куди, ймовірно, можуть внести будь-яке "неугодне" українське ЗМІ всього лише за рішенням РНБО на основі "антиолігархічного закону".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чим, на думку експертів, в Україні стане центр протидії інформації: роботою на благо суспільства чи спробою в цензуру. Деталі — в нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини