Головна Новини Суспільство події В Україні хочуть скасувати бідність: порушення Конституції не зупиняє
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні хочуть скасувати бідність: порушення Конституції не зупиняє

Поняття прожиткового мінімуму закріплене в Конституції, якщо його хочуть відмінити, то треба вносити зміни в цей документ

20 серпня 2024, 12:05
Поділіться публікацією:

Колишній міністр соціальної політики України Андрій Рева критично висловився щодо заяви теперішньої міністерки соціальної політики Оксани Жолнович про можливе скасування прожиткового мінімуму. Зокрема, в ефірі "Еспресо" він зазначив, що Жолнович продемонструвала свою некомпетентність у розумінні сутності прожиткового мінімуму. За його словами, цей показник не є виплатою, а являє собою державний соціальний стандарт, який визначає мінімальний рівень забезпечення громадян.

В Україні хочуть скасувати бідність: порушення Конституції не зупиняє

Бідність

Колишній міністр висловив стурбованість тим, що скасування прожиткового мінімуму може призвести до зникнення поняття бідності в Україні на офіційному рівні.

"Якщо у нас сьогодні, і це визнає Світовий банк, кількість бідних людей в Україні зросла на 1 мільйон 800 тисяч осіб і досягла цифри 9 мільйонів, а на найближчі три роки, згідно з бюджетною резолюцією, не передбачається зростання соціальних нормативів, тобто більше грошей на соціальний захист людей держава, принаймні влада у державі не збирається збільшувати, то виникає питання: "Як же боротися з бідністю, яка зростає?" І тут вони пішли тим шляхом, який пропонувала Галина Миколаївна Третьякова, коли казала: "для того, щоби подолати бідність треба не стимулювати сім’ї, де народжуються неякісні діти". І от таким самим шляхом іде Жолнович", — сказав він. 

Рева також нагадав, що поняття прожиткового мінімуму закріплене в Конституції України. Згідно зі статтею 46, соціальні виплати та допомога мають забезпечувати рівень життя не нижчий за прожитковий мінімум.

"Тож, якщо ви хочете  скасувати прожитковий мінімум, то вам як мінімум потрібно внести зміни у Конституцію, якщо ми говоримо про правовий шлях", — підсумував експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у ВР також розкритикували ініціативу Жолнович скасувати прожитковий мінімум і замінити його на "спеціальну соціальну виплату".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини