Головна Новини Суспільство події В Україні ажіотаж на гречку: експерти розповіли, коли зникне дефіцит та ціни знизяться
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні ажіотаж на гречку: експерти розповіли, коли зникне дефіцит та ціни знизяться

Ймовірно, у майбутньому ціни знизяться

19 червня 2022, 11:00
Поділіться публікацією:

Ажіотаж на найпопулярніший в Україні продукт гречку з'явився після того, як відбулося повномасштабне вторгнення російських військ до України. Це призвело до того, що гречка стала стрімко пропадати з продуктових полиць у магазинах та супермаркетах, а там, де вона ще є – ціна підскочила у кілька разів. Ціна може знизитись після того, як Україна зможе зібрати новий урожай. Як повідомляє портал "Коментарі", таку думку висловила аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин, пише "РБК-Україна".

В Україні ажіотаж на гречку: експерти розповіли, коли зникне дефіцит та ціни знизяться

Гречка. Фото: з відкритих джерел

За її словами, за результатами минулого року Україна задовольнила внутрішній попит у гречці власним виробництвом на 90%. Обсяги, що залишилися, постачали з Казахстану і РФ.

"Водночас ажіотажний попит на крупи серед споживачів, що почався з початком війни, коли практично кожна сім'я намагалася зробити чи не річний запас продовольства, призвела до поступового вичерпання запасів. Це й призвело до зростання цін на гречку", — зазначила аналітик.

Наразі, пояснює вона, Україна вже засіяла гречкою 75 тисяч гектарів – це 90% посівної площі 2021 року. Новий урожай спричинить зниження цін, прогнозує експерт.

"Крім того, обсяги сівби гречки можуть бути ще збільшені, оскільки гречка — це культура, яку можна сіяти ще в червні після збирання врожаю зернових культур. Відповідно, пропозиція гречки наступного року може ще збільшитися", — додала Литвин.

За даними Держстату, у травні гречка коштувала близько 69 гривень за кілограм.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Джонсон заявив, що нехай Путін і далі думає, що зможе стерти українську націю з лиця землі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини