Головна Новини Суспільство події В СРСР входило не 15 республік, а 16: історик розповів, яку республіку приховують в Москві
commentss НОВИНИ Всі новини

В СРСР входило не 15 республік, а 16: історик розповів, яку республіку приховують в Москві

Карело-Фінську республіку довелося вивести з числа "шістнадцяти", понизити у статусі до автономної

14 лютого 2022, 09:55 comments1792
Поділіться публікацією:

Більшість радянських людей звикли до того, що в СРСР було "15 республік-сестер". Так радянська пропаганда і торочила. Проте мало хто знаю, що насправді раніше їх було 16. Як інформує портал "Коментарі", про це у себе в Facebook пише український історик, журналіст і публіцист Павло Бондаренко.

В СРСР входило не 15 республік, а 16: історик розповів, яку республіку приховують в Москві

Герб СРСР. Фото: leonovvaleri.livejournal.com

Журналіст розповідає, влітку 1990 року він повертався з останньої протягом служби ротації – з палаючого Кавказу. Військових везли потягом зі станції в Нахічевані. 

"Назву станції не пам’ятаю – знаю лиш, що вона була біля самого кордону з Іраном – кілометрах в трьох бачили мінарети "по той бік", а до інженерних споруджень на кордоні було метрів 200. Усе, мов на долоні: два ряди бетонних плит на землі, колючий дріт на ізоляторах. Власне отой дріт мене спантеличив. Ми їхали уздовж кордону півдоби, і увесь час за вікном – дріт, дріт, дріт... На капітальних металевих опорах із швелерів. На керамічних ізоляторах. Десятки, сотні кілометрів дроту... Дивився я на те й думав: скільки ж усе це коштує?", – пише Павло Бондаренко.

Він додає, пізніше стало зрозумілим, що лише країни соціалістичного "табору" обплутано колючим дротом, мов табір для утримання засуджених злодіїв, що у Європі кордони позначаються смугою з білої фарби на автобані, що лише прикордонні війська "соціалістичного табору" мали на озброєнні танки, артилерію та бойові літаки, що Окремий корпус прикордонної варти Російської імперії нараховував 40 тисяч осіб і підпорядковувався не спецслужбам, а Міністерству фінансів, а на момент розпаду СРСР прикордонні війська КДБ СРСР нараховували 220 тисяч.

"А ще, я не знав, що отой колючий дріт, сейсмічні датчики, датчики руху, інфрачервоні датчики, контрольно-слідові смуги, натреновані пси, мережа "стукчів" і багато чого ще – то не від ворожих шпигунів. То від утікачів з "країни загального щастя". Набагато пізніше зрозумів: якби комуністи залишили відкритими кордони, скоро їм не було б над ким володарювати — все населення розбіглося б, як свого часу, користуючись моментом, втекли усі фіни з Карело-Фінської Радянської Соціалістичної республіки", – розповів історик.

Він додає, ту саму Карело-Фінську республіку довелося вивести з числа "шістнадцяти", понизити у статусі до автономної, та змінити назву, прибравши спогад про фінів. Довелося й герб СРСР міняти, адже з 1940 по 1956 роки в ньому було 16 стрічок. Фанати "совка" про це все не пам’ятають чомусь. Вони лише про пломбір пам’ятають, про ковбасу "по 2.20" і брехливі казочки про те, як в СРСР квартири безкоштовно "роздавали".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у США заявили про наміри Путіна відновити СРСР.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини